Nyolcvanmilliárd a millenniumra

2001.08.31. 18:43
A millenniumi ünnepi év idején egyetlen diplomáciai probléma sem adódott a határon túl rendezett magyar események kapcsán, a millenniumi zászlók magyar egyházaknak adományozása semmiképp sem sértette a szomszédos államok integritását - mondta Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára az MTI-nek pénteken. Várhegyi Attila annak kapcsán fejtette ki álláspontját, hogy a román kormányfő az elmúlt napokban bírálóan szólt a millenniumi zászló Erdélybe adományozásáról, illetve a nagykanizsai Trianon-emlékmű újbóli felállításáról.
Az államalapítás ezredik évfordulójának megünneplésére 1999-2002 között összességében 80 milliárd forint jutott, illetve költhető - közölte Várhegyi Attila. Ebből mintegy 17 milliárdot az önkormányzatok nagyobbrészt közintézmények, középületek, közterületek felújítására szántak.

Várhegyi Attila a millenniumkor megkezdett, illetve folytatott beruházások kapcsán ismertette: a tárca 63 milliárd forintos millenniumi büdzséjéből 1999-2002 között 44,7 milliárdot fordítanak beruházásokra, ebből a jövő évben 10 milliárd forintot oszthatnak el. E területen kiemelkedő volt az együttműködés az egyházakkal, több mint 200 templom újult meg, és 2 milliárd forintot osztottak ki az egyházi emlékek felújításának folytatására, megőrzésére, új értékek felmutatására - jelezte.

Várhegyi: A trianoni békeszerződés nagyon szomorú esemény volt

Várhegyi Attila tapasztalata szerint a millenniummal az emberek lelkében lejátszódott az a forradalom, amely egy negyvenéves, egyetlen párt által irányított kulturális és közművelődési élet terheit hurcolta. "Érzékelni lehetett, hogy az emberek merték vállalni hagyományaikat, ünnepeiket, merték vállalni költőiket, az elfeledett poétákat, merték vállalni saját helyi történetüket, és ki merték mondani, hogy a trianoni békeszerződés nagyon szomorú eseménye volt a magyarságnak, de azt is, hogy tíz éve szabadon élünk" - mondta a politikai államtitkár.