Elítéli Tóta Árpádot a MÚOSZ etikai bizottsága

2008.10.18. 13:29
Tóta W. Árpád blogjában parodizálta Bayer Zsoltot. Egy olvasó és az Indexet korábban etikátlansággal vádoló Halák László MÚOSZ-vezető szó szerint értették a szöveget.

„A MÚOSZ Etikai Bizottsága osztozik a magyar állampolgár – és mások – felháborodásában, elhatárolódik mind az írás mondanivalójától, a stílusától, mind a szerzőtől és az internetes portál szerkesztőitől, akik ennek a felháborító írásnak nyilvánosságot biztosítottak” – írja a Magyar Újságírók Országos szövetsége lapunknak is elküldött állásfoglalásában, amelyet Tóta W. Árpád publicisztikája kapcsán fogalmazott.

Újságírónk blogjában Bayer Zsolt antiszemita írásának parafrázisát közölte hétfőn. A Magyar Hírlapban megjelent, és vihart kavart Bayer-cikkre egy linkkel is ellátott idézet, továbbá a parafrazeált cím is utalt.

A paródiát másként értékelte ugyanakkor Vajda András, aki levélben kereste meg többek közt a MÚOSZ-t, a Mazsihiszt, az ORFK-t és a Klub Rádiót. Az újságíró szervezet nyílt levélben, antiszemita írásként ítélte el az antiszemita írást kifigurázó cikket.

„Tegnapi napon súlyos antiszemita cikk jelent meg az Index Hírportálon egy Pulitzer díjas, jelentős állami megrendelésekben részesülő "sztárújságíró" tollából, ami mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. Zsidó származású lévén mélységesen megalázott, ugyanakkor fokozott félelmet ébreszt bennem, hogy a gazdasági válság miatt felelőssé teszi a zsidóságot, ezzel is katalizátorként erősíti az antiszemitizmus terjedését” – írta panaszában az olvasó. Érveit elfogadhatónak találta a szövetség, amely szerint a véleményszabadságnak is vannak határai. „Véleményünk szerint nincs olyan újságírói műfaj, amelyben „a vélemény kinyilvánításáért való felelősség” lehetővé tenné az inkriminált írásokban kifejtetteket” – fogalmaznak.

„Megállapítjuk, hogy az írások esetében joggal merül fel az Újságíró Etikai Kódex és a Közös Etikai Alapelvek megsértésének alapos gyanúja” – mondja ki a levél.

Az olvasók számára egyébként nyilvánvaló volt, hogy paródiáról van szó, amelyben a szerző elítéli a Bayer Zsolt által képviselt eszméket és stílust. „Az újkapitalizmus mozgástörvényeinek rasszista megközelítése szellemi restség és ostobaság, semmi más. … Nem zsidókról, meg keresztényekről van itt szó, de ebben az elbutult, fasisztoid országban ez hat. Bayer Zsolt korlátolt, ostoba állatságaival ezért lehet hivatkozási alap” – írja az egyik első kommentező.

A feljelentő levél előtt született kommentjében maga a szerző is nyilvánvalóvá teszi, hogy írása paródia. Ekként tálalja a szöveget egyébként a zsidó kultúrával foglalkozó Judapest.org is.

A MÚOSZ levelét jegyző Halák László már korábban is hozott lapunkat elmarasztaló ítéletet. A 2004-es ügyben a szervezet etikai bizottságának elnöke - Kovács Lászó akkori pártelnök véleményéhez csatlakozva - etikátlannak tartotta, hogy újságírónk részt vett az MSZP egy kampánytréningjén, és megírta, az előadók az etikai normák figyelmen kívül hagyására buzdították a résztvevőket.