Emőke
8 °C
19 °C

Botrány a magát szájbapisilő szoboralak miatt

2003.07.26. 12:14
Még meg sem kezdődött a Salzburgi Ünnepi Játékok sorozata, amikor máris nagy izgalom tört ki pénteken egy szobor miatt: a provokatív alkotást az erkölcscsőszök még az ünnepélyes megnyitó előtt szemérmesen faházikóba rejtették.
A mű a Diadalív címet viseli, gyurmából készült, és egy kizárólag lógó fehér zoknit viselő férfialakot ábrázol, hídban, lábait és kezeit összetákolt oszlopok tartják. Ez talán önmagában nem váltott volna ki megütközést, de a művön egy további ív is van: erekcióban lévő péniszéből vízsugár ível a négyméteres alak szájába.

Provokatív Zselatin

A művet négyen jegyzik, akik hosszabb ideje Gelatin - vagyis Zselatin - néven közösen "alkotnak". A négy osztrák művész akciói, installációi, videói és előadásai mindig feltűnést keltettek: Los Angelesben 1999-ben "emberi felvonót" építettek, amelynél kézről kézre adva emelték a magasba az "utasokat", erkélyt építettek az azóta lerombolt New York-i World Trade Center épületére, hogy azon lefényképezkedjenek, s 2001-ben ők képviselték Ausztriát a Velencei Biennálén.

A Salzburgban felállított, s gyorsan letakart alkotás a Gelatin első köztéri szobra, ha nem is gondolták egészen komolyan a dolgot, amint azt az alak karikaturisztikus volta és a felhasznált anyag, a gyurma jelzi.

A diadalív fogalmát és karikírozzák, hiszen a történelem reprezentációs építményei uralkodóknak és hadvezéreknek készültek, míg ezt a figurát mindenkinek szánták azzal, hogy maga az emberi ív koronázza meg az alatta áthaladókat.

A műalkotás a Rupertinum múzeum előtt áll, amelyben egyébként a fesztivál idején Jean Dubuffet francia képzőművész kiállítása látható.

Letakarták

A beszámolók szerint az arra járók közül oly sokan felháborodtak, hogy a város vezetése gyorsan elrendelte a szobor eltakarását: ezt tűzoltók vitték véghez, akik egy daru segítségével sárga faházikót tettek rá, miközben a fesztivál kevésbé feldúlt vendégei közül sokan még utoljára gyorsan lefényképezték a művet.

Akadt olyan is, aki azon háborgott, hogy miért kellett a faházikó, s provinciálisnak nevezte az eljárást.

Mindenki egyetért azonban abban, hogy a Rupertinum vezetőjének a Diadalívvel ügyesen sikerült mindjárt a Salzburgi Ünnepi Játékok kezdetén a figyelmet a képzőművészetre terelni, amelynek eseményei a koncertek, opera- és színielőadások uralta fesztiválon mindig kissé háttérbe szorultak korábban. A figyelem talán megmarad azt követően is, hogy a művet - amelynek a fesztivál idején, vagyis augusztus végéig kellett volna állnia - most majd előbb eltávolítják. Hogy erre mikor kerül sor, azt egyelőre nem tudni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.