Veszélybe kerültek a luxemburgi Zsigmond-kiállítás műtárgyai

2006.10.11. 11:59
A Szépművészeti Múzeum alapításának 100. évfordulójára rendezett Zsigmond király és kora című kiállítás anyagából június 18-án nyílt tárlat Luxemburgban. Az 500 millió forintos költségvetésű tárlatot fele-fele arányban állta a magyar és luxemburgi állam, azonban a magyar fél túlköltekezése miatt a kiállítás zárása előtt négy nappal még mindig nem tisztázott a műtárgyak hazakerülésének kérdése.

A Magyar Nemzet birtokába került az a levél, amelyet Michel Polfer, a Luxemburgi Nemzeti Művészettörténeti Múzeum igazgatója a tárlattal kapcsolatban írt az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak.

Még a magyar kincseket sem tudjuk hazaszállíttatni?

Az igazgató szerint bár a luxemburgi kiállítás október 15-én bezár, a magyar fél még mindig nem szervezte meg a szállítást, és nem ismert ennek finanszírozása sem. Michel Polfer szerint miután kiderült, hogy a budapesti programiroda már a teljes költségvetési keretét elköltötte, múzeumuk felajánlotta, hogy gondoskodik a nem hazánkból származó műtárgyak biztosításáról és hazaszállításáról, de a magyarországi műkincsekkel kapcsolatos költségeket továbbra is nekünk kellene vállalnunk.

A luxemburgi partner igen gáláns vállalást tett, hiszen a Sigismundus-kiállítás sajtóanyaga szerint a Luxemburgi Zsigmond magyar, majd német-római király, illetve császár (1387-1437) személyiségét és tevékenységét 400 műtárgy segítségével bemutató tárlat anyagát 19 ország 100 gyűjteményéből kölcsönözték.

Polfer október 3-án keltezett levelében aggasztónak találja, hogy eddig sem a minisztérium, sem a kiállítást szervező programiroda nem reagált megkeresésükre, valamint közli, hogy a felelősség nem őket terheli.

Takács cáfol, az OKM vizsgál

A napilap úgy tudja, a 250 millió forintos költségvetést már akkor több tízmillió forinttal túllépte a programiroda, amikor Takács Imre művészettörténész, főkurátor februárban a tervezettnél nagyobb összegű szállítási szerződéseket írt alá. A kurátor erről két hónapon keresztül nem értesítette a szakminisztériumot.

A hiányra akkor derült fény, amikor a magát minden idők legnagyobb magyar múzeumi vállalkozásának tekintő kiállítás budapesti zárása után a műkincseket Luxemburgba kellett volna szállítani. A minisztérium ettől kezdve elvette az intézkedési jogot a programirodától. Ha a luxemburgi partner nem vállalta volna magára a szerződés szerint a magyarokat terhelő októberi szállítási költségeket, akkor most nem 70, hanem 140 millió forintos lenne a kifizetetlen számla.

Takács Imre a Magyar Nemzet megkeresésére cáfolta, hogy a tárlat luxemburgi szállítása előtt kifizetetlen számláik és tartozásaik lettek volna. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztályán azonban azt közölték, hogy vizsgálatot folytatnak az ügyben.