Mária
-6 °C
-2 °C

Veszélybe kerültek a luxemburgi Zsigmond-kiállítás műtárgyai

2006.10.11. 11:59
A Szépművészeti Múzeum alapításának 100. évfordulójára rendezett Zsigmond király és kora című kiállítás anyagából június 18-án nyílt tárlat Luxemburgban. Az 500 millió forintos költségvetésű tárlatot fele-fele arányban állta a magyar és luxemburgi állam, azonban a magyar fél túlköltekezése miatt a kiállítás zárása előtt négy nappal még mindig nem tisztázott a műtárgyak hazakerülésének kérdése.

A Magyar Nemzet birtokába került az a levél, amelyet Michel Polfer, a Luxemburgi Nemzeti Művészettörténeti Múzeum igazgatója a tárlattal kapcsolatban írt az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak.

Még a magyar kincseket sem tudjuk hazaszállíttatni?

Az igazgató szerint bár a luxemburgi kiállítás október 15-én bezár, a magyar fél még mindig nem szervezte meg a szállítást, és nem ismert ennek finanszírozása sem. Michel Polfer szerint miután kiderült, hogy a budapesti programiroda már a teljes költségvetési keretét elköltötte, múzeumuk felajánlotta, hogy gondoskodik a nem hazánkból származó műtárgyak biztosításáról és hazaszállításáról, de a magyarországi műkincsekkel kapcsolatos költségeket továbbra is nekünk kellene vállalnunk.

A luxemburgi partner igen gáláns vállalást tett, hiszen a Sigismundus-kiállítás sajtóanyaga szerint a Luxemburgi Zsigmond magyar, majd német-római király, illetve császár (1387-1437) személyiségét és tevékenységét 400 műtárgy segítségével bemutató tárlat anyagát 19 ország 100 gyűjteményéből kölcsönözték.

Polfer október 3-án keltezett levelében aggasztónak találja, hogy eddig sem a minisztérium, sem a kiállítást szervező programiroda nem reagált megkeresésükre, valamint közli, hogy a felelősség nem őket terheli.

Takács cáfol, az OKM vizsgál

A napilap úgy tudja, a 250 millió forintos költségvetést már akkor több tízmillió forinttal túllépte a programiroda, amikor Takács Imre művészettörténész, főkurátor februárban a tervezettnél nagyobb összegű szállítási szerződéseket írt alá. A kurátor erről két hónapon keresztül nem értesítette a szakminisztériumot.

A hiányra akkor derült fény, amikor a magát minden idők legnagyobb magyar múzeumi vállalkozásának tekintő kiállítás budapesti zárása után a műkincseket Luxemburgba kellett volna szállítani. A minisztérium ettől kezdve elvette az intézkedési jogot a programirodától. Ha a luxemburgi partner nem vállalta volna magára a szerződés szerint a magyarokat terhelő októberi szállítási költségeket, akkor most nem 70, hanem 140 millió forintos lenne a kifizetetlen számla.

Takács Imre a Magyar Nemzet megkeresésére cáfolta, hogy a tárlat luxemburgi szállítása előtt kifizetetlen számláik és tartozásaik lettek volna. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztályán azonban azt közölték, hogy vizsgálatot folytatnak az ügyben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.