Meghalt a sci-fi atyja

2008.12.06. 11:43
Forrest J. Ackerman, a sci-fi szó megalkotója, 92 éves korában elhunyt. A világ neki köszönheti többek között Ray Bradburyt.

Csütörtökön szívelégtelenség következtében elhunyt Forrest J. Ackerman egykori színész, irodalmi ügynök, lapszerkesztő, a sci-fi atyjaként számon tartott bonviván. A neves sci-fi alkotók felfedezőjét 92 éves korában érte a halál Los Angeles-i otthonában, jelentette az Associated Press Ackerman ügynöksége, a Prometheus Entertainment megbízottjára hivatkozva.

Forrest James Ackerman 1916. november 24-én született Los Angelesben. Kilencéves volt, amikor az Amazing Stories magazint először kézbe véve örökre eljegyezte magát a fantasztikummal. Az amerikai népszerű irodalom és mozi, fantasztikus ponyvaregények és a science-fiction művészet 20. századi pezsgő világában Ackerman legendás hírre tett szert. A "Famous Monsters of Filmland" című ponyvamagazin alapító szerkesztője nemcsak a kezdő szerzők felkarolásában jeleskedett, de gyűjtőként egyedülálló kollekciót tudhatott magáénak tudományos, fantasztikus és horror filmekből, filmes relikviákból, magazinokból és könyvekből.

Bár alkotói szempontból nem ez tekinthető a legnagyobb tettének, de mégis amivel beírta nevét a popkultúra nagykönyvébe, az, hogy neki tulajdonítják a "science-fiction", sci-fi szóösszetétel megalkotását, egy új - kezdetben lenézett, majd egyre inkább teret hódító és irodalmi, filmművészeti magasságokba törő - műfaj világra segítését. Saját elmondása szerint 1954-ben, autóban ülve, rádióhallgatás közben jött az ihlet, amikor a bemondó említette a hi-fi szót. A "sci-fi" szót a négy évre rá megalapított Famous Monsters of Filmland magazinban kezdte tudatosan használni Ackerman.

Forrest J. Ackerman (Forrás: bizarremag.com)

Legnagyobb felfedezettje Ray Bradbury, a klasszikussá vált 451 fok fahrenheit és a Marsbéli krónikák szerzője volt. A tinédzser Bradbury egy Los Angeles-i könyvesboltban látta meg Ackerman sci-fi–klubjának hirdetését, és a fiatal sci-fi rajongó látogatni kezdte ezeket az összejöveteleket. Később Ackerman anyagilag támogatta Bradbury sci-fi magazinjának, a Futuria Fantasianak beindítását, és nagyban hozzásegítette a fiatal írót karrierje beindításához.

Ackerman irodalmi ügynökként Bradburyn kívül több neves szerzőt is bemutatott a világnak, részben neki köszönheti hírnevét például Isaac Asimov is. Több kisebb filmszerepet is vállalt, főként B-kategóriás szörnyfilmekben, szerzőként a Vampirella című film kötődik hozzá, de feltűnik például Michael Jackson "Thriller" című számának videoklipjében is. Munkásságáról kimerítő összefoglaló található ezen az oldalon. Ackerman idős korában sem élt visszavonultan, filmekben vállat szerepeket, sőt volt profilja a MySpace-en is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport