Megjelent Douglas Adams utolsó könyve

2002.06.04. 08:55
Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában május végén került a boltokba a tavaly elhunyt angol szerző, Douglas Adams utolsó regénye, a Salmon of Doubt (A kétség lazaca). A kötetet Stephen Fry, Adams szerkesztője a merevlemezen található részletekből rakta össze.
A regény, amelyen Adams már hosszú évek óta dolgozott, a Dirk Gently-sorozat harmadik része lett volna. Frynak mindössze tíz fejezetet, azaz mindössze ötven oldalt sikerült összeállítania a fájlokból. A munka nem volt könnyű így sem, mivel Adams meglehetősen szétszórt volt, ha írásra adta a fejét: közel harmincféle szövegváltozatot és töredéket kellett átfésülni és összeilleszteni, hogy a regény fennmaradt negyede olvasható egészként bekerülhessen a mostani kötetbe.

A történet Dirk Gently újabb nyomozását meséli el. A meglehetősen formabontó módszerekkel kutakodó detektív egy igen különös esettel áll szemben: meg kell keresnie egy macskát, amelynek csak az egyik fele van jelen a világunkban. Gently szokás szerint mindenféle támpont nélkül az Egyesült Államokba utazik, hogy felderítse az ügyet. Ráadásul misztikus körülmények között még egy rinocérosz is szörnyethal - megannyi rejtély, amelyre sajnos már nem adhatott választ az író.

A kétely lazaca mellett közel ötven egyéb írást válogattak be a könyvbe, humoros esszéket, szövegtöredékeket, emaileket, beszédeket és cikkeket, egyszóval minden olyan Adams által írt anyagot, vagy éppen a vele készült interjúk legjobbjait, amelyet a rajongók szívesen olvasnak. Bekerült továbbá Adams néhány novellája is, például A Dzsingisz Kán magánélete, vagy az ifjú Zaphod Beeblebrox kalandját elmesélő néhány oldalas történet.

A könyvben számítástechnikáról, rájákról, kutyákról, rinocéroszokról és az ateizmus fontosabb kérdéseiről szóló rövid töredékek és esszék is olvashatóak. Mindegyik íráson ott van kézjegyként Adams különleges humora, amely ezt a sokszínű kötetet igazán élvezhetővé teszi.

Adams: a nehéz szellemi munkás

Douglas Adams tavaly tavasszal szívinfarktus következtében hunyt el, mindössze 49 éves volt. Könyvei elsősorban a fiatalok körében arattak sikert, legismertebb műve kétségkívül a Galaxis útikalauz stopposoknak, amely már néhány évvel az első megjelenése után kultuszregény lett.

Douglas Adams
Nem volt termékeny szerző, meglehetősen lassan írt, valósággal belebetegedett, ha le kellett ülnie a számítógép elé, hogy befejezzen egy hosszabb művet. Kiadója ilyenkor rendszeresen szerkesztőket állomásoztatott lakásán, de előfordult az is, hogy Adamst bezárták egy szállodai szobába és addig nem jöhetett ki, amíg le nem adta a kéziratot.

A Galaxis útikalauzt több folytatás követte (Vendéglő a világ végén, Az élet, a világmindenség meg minden, Viszlát és kösz a halakat, Jobbára ártalmatlan), mindegyik osztatlan siker lett a rajongók körében. Az Útikalauz és a Dirk Gently könyvek mellett több humoros könyvet írt, köztük a Meaning of Liff-et, vagy az állatok védelmében készült Utoljára látható című kötetet.

Utolsó éveit Hollywood tőszomszédságában élte, több stúdiónál megfordult és dolgozott velük hosszú hónapokat, remélve, hogy végül elkészül a Galaxis útikalauz filmváltozata. Halála után a jogok a Disney-hez kerültek, amely ígéretet tett a mozi elkészítésére. Hírek szerint a stúdió már idén nekilát az előkészületeknek.