A törvényen kívüliek paradicsoma

2008.12.24. 17:22
China Miéville-től, az angol fantasztikus irodalom új nemzedékének egyik kiemelkedően tehetséges fenegyerekétől jelentetett meg nemrégiben regényt a Galaktika Könyvkiadó. A Brit Fantasy-díjas Armada ugyanabban a világban játszódik, mint a magyarul korábban megjelent Perdido pályaudvar, végállomás, de ahhoz csupán lazán kapcsolódik. A regény önmagában is teljes értékű élményt nyújt mind a sci-fi, mind a fantasy szerelmeseinek, de akik egyszerűen irodalomra vágynak, azoknak sem kell csalódniuk.

Új-Crobuzon városából kis hajó indul Nova Esperium fegyencgyarmata felé, menekülők és elítéltek tarkabarka csapatával a fedélzetén. A Terpsichoria útját azonban kalóztámadás zárja rövidre, és a túlélők Armada világában találják magukat, e több ezer összekapcsolt hajóból álló úszó szigeten, a törvényen kívüliek sajátos társadalmi berendezkedésű paradicsomában. A fegyencek újra szabadságot nyernek, a többiek azonban elveszítik azt, hiszen – mint megtudják – soha többé nem hagyhatják el az úszó várost.

A különböző – kisebb-nagyobb, összekapcsolt hajókból, bárkákból és csónakokból álló – kerületeket más-más lények uralják, vámpíroktól a különös rovarszerű kheprikig számtalan faj képviselői megtalálhatóak, akik a különös város rablógazdasága ellenére szokatlanul szervezett rendben élnek.

Armada vezetői, a sebes testű, titokzatos Szeretők hatalmas vállalkozásra készülnek, amelyhez minden segítségre szükségük van: egy legendás tengeri szörny, az avank elfogásával akarnak közelebb kerülni a mindenség fölötti hatalom kulcsához. Csakhogy terveiket külső és belső ellenségek is veszélyeztetik, s ami végső soron kockán forog, az maga a valóság szövedéke lehet.

A Terpsichoria ex-legénységéből csak néhányan maradnak talpon ezen a kegyetlen és mégis csodálatos helyen. Egy nyelvész, egy volt fegyenc, egy fiatal suhanc és egy mindenre elszánt, kiismerhetetlen kém szemén keresztül bontakoznak ki a hihetetlen kalandok és intrikák, miközben a monumentális regényben feltárul előttünk Armada fantasztikus világa.