Budapestre jön a Lázadók legjobb pilótája

2006.05.07. 11:40
Június 9-11. között hetedik alkalommal rendezik meg az Átjáró fesztivált a Jövő Házában. A háromnapos fesztivál keretében a tudományos fantasztikus irodalom, a sci-fi filmek, sorozatok és a fantasztikum kedvelői számára rendeznek programokat.

A Star Wars, a Bűbájos boszorkák, a Lost vagy a Hegylakó sorozat kedvelői külföldi vendégekkel, színészekkel, írókkal, szerkesztőkkel találkozhatnak, és eddig be nem mutatott filmeket tekinthetnek meg a hetedik magyar sci-fi fesztiválon.

#alt#
Adrian Paul
Forrás: sfportal.hu

Magyarországra látogat többek között a Lost filmsorozatból ismert Mira Furlan horvát származású színésznő, akit először a Babylon 5 Delenn nagykövetasszonyának ismerhettek meg a nézők. De részt vesz a fesztiválon Adrian Paul, a Hegylakó sorozat Duncan MacLeodja és a Zsaru az űrből szereplője és a Star Wars IV. részében játszó Garrick Hagon, aki Biggs Darklighter-t Luke Skywalker gyerekkori barátját alakítja, ő a Vörös Hármas, a Lázadók egyik legjobb pilótája.

A külföldi sztárok mellett a közönségtalálkozón magyar rendezők, ismert színészek, digitális stúdiók, kaszkadőrök osztják meg munkájuk titkait az érdeklődőkkel. A fesztiválon először mutatják be nagyközönségnek a Star Wars világában játszódó 90 perces magyar rajongói filmet, a Sötét oldal 2-t, sor kerül Dési András György és Móray Gábor A 639. baba sci-fi kisfilmjének bemutatására. A film idén elnyerte Brüsszelben a Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválján (BIFFF) a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

#alt#
Mira Furlan

Az Átjáró fesztivál helyet ad egy európai sci-fi konferenciának is. A rendezvényre eljön a fantasztikus irodalom európai palettájáról Ian Watson többszörös Hugo- és Nebula-díjas brit író, aki Steven Spielberggel közösen írta a Mesterséges értelem (A.I.) című film forgatókönyvét. De ott lesz Luisa María Garcia Velasco spanyol, Roberto Quaglia olasz sci-fi író, valamint a a sci-fi európai nagymestereként számon tartott Harry Harrison, a Rozsdamentes Acélpatkány című könyv szerzője.

Az európai irodalmi és filmes magazinok szerkesztői mellett a magyar fantasztikus irodalom ismert szerzői, grafikusai, festői, könyv- és képregény kiadói is megjelennek, és többek között a jövő űrutazásáról, a számítógépek fejlődéséről, a genetika buktatóiról beszélgetnek.