Atlantiszra nyílik az új Csillagkapu

2002.09.11. 17:02
Bár a Stargate SG-1 sorozat véget ér a hatodik szezonnal, a történet folytatódik tovább. Egy újabb mozifilm az egyiptomi díszletek előtt masírozó idegeneket átvezeti Atlantisz sosemvolt világára.
A Csillagkapuról először az 1994-ben bemutatott, nem túl sikeres mozifilmben hallhattunk először. Az évekkel később készített sorozat, amely a hazai tévében is műsorra került, jóval nagyobb népszerűséget vívott ki magának. A főszerepet játszó Richard Dean Anderson - szemben a szögletes alakítást nyújtó Kurt Russell-lel - képes volt újjáéleszteni a világot.

Nyolc év után illendő, hogy készítsenek egy újabb mozifilmet. Ennek tervét az MGM Stúdió még 2001. októberében jelentette be - Roland Emmerich és Dean Devlin, az eredeti mozifilm alkotói pedig időközben ehhez annyit tettek hozzá, hogy Dean Anderson vezetésével a mostani sorozat szereplői fognak a Stargate 2-ben játszani.

Michael Shanks
A kiszivárogtatott hírek szerint az új mozi kettős funkciót kíván betölteni: egyrészt lezárja a sorozat történetét; másrészt bölcsője lesz egy újabb sorozatnak, amely a "Csillagkapu: Atlantisz" címet fogja viselni. Hogy mi köze van a Csillagkapunak az atlantiszi legendákhoz, azt egyelőre még nem tudni. Egyes találgatások szerint a mozifilmben megjelennek az Ősök, a Csillagkapu-rendszer építői, akik nem mások, mint Atlantisz egykori lakosai.

A készítők az Atlantisszal újat akarnak alkotni, nem kívánnak egy "SG-2-t" a képernyőre vinni. Éppen ezért az új sorozat egy úgynevezett "spin-off" széria lesz, vagyis - akárcsak a Star Trek esetében - a meglévő világban új szálon indul el a történet, természetesen új szereplőkkel, új környezetben.

Az Atlantisz alcímet viselő sorozat a Csillagkapu univerzum egy ismeretlen, Földtől távoli szegletét fogja bemutatni, és az is biztos, hogy nem egy katonai alakulat kalandjairól fog szólni.

A szereplőválogatás még nem kezdődött el, de az már biztosnak tűnik, hogy el kell búcsúznunk Dean Andersontól és csapatától. Persze a készítők igyekeznek összekapcsolni a két történetet, ezért egy-két epizód erejéig olykor beugranak majd a Csillagkapuból "kiöregedett" színészek.

Az MGM vezetői szeretnék a rajongókat egyből leültetni a tévéképernyők elé, ezért a tervek szerint a mozifilm és az új széria egy időben, 2003. őszén kerül bemutatásra az Államokban.

Idén szeptemberben azonban adásba kerül a tengerentúli tévécsatornákon egy, az új mozifilmtől, illetve az azt követő sorozattól teljesen független Csillagkapu-folytatás is, "Stargate: Infinity" címmel. Nem kell azonban megijedni, ez nem egy újabb történetszál, hanem csupán egy rajzfilmsorozatot. A fél órás epizódokat a FOX tévécsatorna adja le, a célközönség pedig a 6-12 éves generáció.

Miyazaki Jun