Tudósok szerint a Szárnyas fejvadász a legjobb sci-fi

2004.08.26. 14:23
Angol tudósok szerint a Szárnyas fejvadász a leghitelesebb és legérdekesebb sci-fi a filmtörténetben. A tízes listán szerepel még az Űrodüsszeia, a Terminátor és a Mátrix is.
A Szárnyas fejvadászt, a brit Ridley Scott alkotását szavazták meg világhírű tudósok a legjobb tudományos-fantasztikus filmnek a mozi történelmében.

Szárnyas fejvadász A The Guardian című brit napilap hatvan világhírű tudóst kérdezett arról, hogy véleménye szerint melyik a filmtörténet legjobb sci-fije. A legtöbb szavazatot az 1982-ben készült Szárnyas fejvadász kapta. A film a jövőbeni Los Angelesben játszódik, ahol egy visszavonult rendőr, akit Harrison Ford alakít, zendülő replikánsokra, azaz genetikailag kitenyésztett rabszolgákra vadászik.

A tudósok értékelése szerint a film nem csak hivatkozási alapként használja a tudományt, de a cselekmény szerves részévé teszi, ráadásul sok esetben pontosan jósolta meg a tudomány fejlődését, így például a történetben az androidok kiszűrésére használt Voight-Kampff empátiateszt nagyon hasonlít a neurológusok által ma is használt vizsgálati módszerekhez.

Futottak még

Alig valamivel maradt le Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, a harmadik helyre megosztva pedig a Csillagok háborúja című trilógia első két része - a Csillagok háborúja és a Birodalom visszavág - került. Negyedik lett az Alien-trilógia 1979-ben készült első epizódja, a Nyolcadik utas a halál, míg az ötödik a Solaris 1972-ben készült eredeti verziója, amit Tarkovszkij jegyez.

A megkérdezett tudósok tízes toplistájára került még egyebek között a Terminátor és a Mátrix is. A tudósok a legjobb sci-fi szerzőnek az orosz származású amerikai Isaac Asimovot választották az Alapítvány trilógiáért, valamint a Robotok című novelláskötetéért, amely nyomán nemrég készítettek filmet Will Smith főszereplésével.