Däniken ősűrhajósokról és hülye vallásokról

2006.02.21. 18:49
Az ősűrhajósokról szóló elmélete, mely szerint az emberi civilizációt földönkívüliek indították el, világszerte ismertté vált. A mai ufóészlelések azonban ellentmondanak ennek: az emberek látnak ufókat és idegeneket, de azok már nem olyan segítőkészek. Mi változott?

#alt#
Erich Anton Paul von Däniken
Én magam sohasem láttam ufót. Azt szoktam mondani, előlem menekülnek az ufók. Az én szakterületem a több ezer évvel ezelőtti idegen látogatások témája, nem a jelenkoriak. Az úgynevezett ufók jelenkori jelenségek. Nem tudhatjuk, van-e a kettő között kapcsolat.

Évezredekkel ezelőtt a földönkívüliek meglátogatták a Földet. Ezt bizonyítani tudom. Lehetséges, hogy manapság is történnek ilyen látogatások, vagy megfigyelések. De hogy a mai idegenek és a történelmiek ugyanazok-e, arról fogalmam sincs.

Tehát a kortárs ufókkal egyáltalán nem foglalkozik?

De igen. Szeretem a témát, és ismerem az irodalmát, csak az a baj, hogy ezek nagyrészt valótlan állítások, vagy túlságosan leegyszerűsítettek. De vannak könyvek - tudományosak is -, amelyek egészen alaposak. Ez egy komoly probléma, de a sajtó sajnos nevetségessé teszi.

És mit gondol az idegenekről alkotott, az X-Akták és hasonlók nyomán kialakult közképről: a kicsi, szürke, rovarszemű földönkívüliekről? Van ebben igazság, vagy a figyelemelterelés része?

Tényleg nem tudom. Itt van például a közismert roswelli eset, ahol állítólag lezuhant egy ufó. Én sohasem hittem el ezt a történetet, tipikus ufológus-hülyeségnek tartottam. De néhány hónapja hosszasan beszélgettem Ed Mitchell amerikai űrhajóssal, aki a Holdon is járt. És amikor szóba jött Roswell, Ed azt mondta: Erich, ez igaz. Kérdeztem, látott-e ufót ő maga. Nem láttam, felelte, de a titkosszolgálatnál dolgozó barátaimtól tudom, hogy igaz. Hát most mit gondoljak? Sosem hittem ezeknek a szóbeszédeknek, és most egy amerikai űrhajós azt mondja: igaz.

Térjünk vissza az őskori űrhajósokhoz. Azt bizonyára nem tagadja, hogy az ősi mítoszok egy részét egyszerűen csak kitalálták. Hogyan válogatja szét a mesét a bizonyítékoktól, amelyekből aztán levezeti az idegenek látogatását?

Bizonyítéknak azt tekintem, amikor a mítosz olyan üzenetet hordoz, amiről az akkori emberek nem tudhattak. Az afrikai dogonok például sokat tudnak a Szíriusz B-ről, és úgy tartják, ezt a tudást egy égi istentől, Nommótól kapták. Más vallásokban olyan technológiát írnak le, ami akkor elvileg nem létezhetett.

Persze óvatosnak kell lenni. Általában a természet hatására jönnek létre a vallások. A mítoszok egy része egyértelműen magyarázható a természeti jelenségekkel. De amikor az úgynevezett isten leszáll az égből, és megszólal - arra már más magyarázat kell.

Az elméleteit elég heves ellenállással fogadta a tudóstársadalom. Ha a kutatásai valódi bizonyítékokat tártak fel, vajon miért utasítják el a téma vizsgálatát? Bármely tudós megnyalná a tíz ujját egy ilyen felfedezésért.

A tudomány rendkívül tagolt. Minden tudós specialista: vannak sumerológusok, egyiptológusok, satöbbi. A maga területén mindent tudhat egy kutató, de az összefüggéseket nem látja. Van olyan is, aki nem akarja látni.

De hát negyven éve írja már ezeket a könyveket. Hogyhogy nem szálltak be a kutatásba fizikusok, csillagászok?

Pedig vannak sokan, akik támogatják az elméletemet. Még könyveket is írtak. De ezek tudományos könyvek, amelyeket senki nem olvas el.

Hát hány millióan hisznek vallási és mindenféle más hülyeségekben!
Erősen támadják a szkeptikus körök is, sőt emlegetik azt is, hogy börtönviselt. Tisztázná ezt a régi ügyet röviden?

Nem szeretnék erről beszélni. Igen, negyven évvel ezelőtt börtönben voltam úgynevezett adócsalásért. Amit sohasem követtem el. Ha a kritikusaim ilyen érvekhez nyúlnak, az az ő szégyenük.

A szkeptikusokon túl a Wikipedia Däniken-szócikke is említ bizonyos hamisított cserepeket, amelyeket a Nova című tévéműsor leplezett le. Azt is írják, hogy elismerte a hamisítást.

Ez hazugság! Nem ismertem el soha ilyesmit. Ezt csak azért csinálják, hogy félrevezessék a közönséget. A Nova nem leplezett le semmit, csak egy ellentétes véleményt közölt.

De azért nem gondolja, hogy a paranormális kutatók világa kissé talán túl befogadó? Vagyis hogy akárki előjöhet akármilyen idióta elmélettel anélkül, hogy a társai kritikával illetnék?

Ez igaz, de nemcsak a paratudományokra. Hát hány millióan hisznek vallási és mindenféle más hülyeségekben! Sima butaságok, egyszerű mesék, és mégis elhiszik.