Abszint és vér

2002.06.07. 13:13
A Hughes fivéreket nem lehet eltántorítani a városi legendáktól, legújabb filmjük is szűk sikátorok között játszódik. Csak a helyszín és az idő változott, Los Angeles után az ezüstvásznon London ködlepte nyomornegyede elevenedik meg. Több mint egy évszázadot utazunk vissza a múltba, a mozitermet betölti a macskakövön csattanó patkók zaja, látjuk a fodros ruhákban bájaikat árusító prostituáltakat, szinte érezzük az abszint fanyarkás illatát, és a méla bódulatot, amely rátelepszik az ópiumbarlang mélyén fekvő Abberlaine nyomozóra, a korabeli világra és ránk, nézőkre is.
A történet főszereplője a különc detektív, aki kimért alapossággal igyekszik felkutatni Hasfelmetsző Jack valódi kilétét. Egy fürt szőlő, ennyit sem ér az utcalányok élete, a gyilkos szikéjével a tisztátalanságot igyekszik kinyesni az áldozatok ágyékából. A módszer jelkép, szertartás, mintha az ismeretlen mészáros a születőben lévő új kort kívánná megtisztítani a múlt mocskától, és ugyanakkor felelevenít egy régi hagyományt: miképp végeztek áldozataikkal a rózsakeresztesek. A szabadkőműves rend, amelynek a rendőrfőnök is tagja, így bünteti meg az árulókat.

És ezzel magam is árulóvá válltam, hiszen innen már könnyű kitalálni, hogy a gyilkosságok mögött nem csak egy torz lélek áll, hanem a magas körök szándéka is. A szálak elvezetnek egészen a Buckingham-palotáig: a herceg a szajhaágyak bélyegét hordja magán, szifiliszes, ráadásul van egy gyermeke is, egy bűnben fogant fattyú, akinek meg kell halnia. Viktória királyné kérlelhetetlen az utódlást érintő kérdésekben, el kell hallgattatni mindenkit, aki tud a titokról.

Hogy ki is volt valójában a Hasfelmetsző, aki azt állította magáról, hogy vele kezdődött a huszadik század? Nos, bár a film választ ad rá, mi nézők, azért bizonytalanok maradunk a valóságot illetően. Túl sok itt az összeesküvés...

A film jól megkomponált alkotás. A Hughes fivérek a lassú ritmusú, sötét tónúsú képeket vérpirossal keverik, a kábultatot rémület váltja fel, az éjszakai feszültségét gyomorkavaró nappal követi. A tragikus befejezés azonban elmarad, Aberlaine és az egyik utcalány között szövődő szerelem szerencsére ellensúlyozza a sok borzalmat.

A pokolból (From Hell) - amerikai film 121 perc
rendezte: Albert és Allen Hughes
írta: Alan Moore és Terry Hayes szereplők: Johhny Depp, Heather Graham, Ian Holm