Mesterséges intelligencia a konyhában

2006.03.17. 11:29
A Galaktika márciusi számának központi témája a digitális otthon. Bepillanthatunk a XXI. század otthonába, milyen berendezések, milyen technológiák fogják szolgálni kényelmünket. Megismerhetjük a jövő konyháját, digitális szórakoztató centrumát.

A Galaktika 192. számában helyet kap a virtuális valóság is. Megismerhetjük a USA hadseregének legújabb szimulátorát gyalogos katonák számára, és bemutatkoznak a jövő oktatásának kellékei, a virtuális tanárok.

A. I. és Alien

#alt#
Az új Galaktika címlapja
Walter Jon Williams kisregényének utolsó folytatásából kiderül, miért is alakította át a Föld arculatát a Zöld Leopárd-pestis. Brian Aldiss Szuperjátékok télvíz idején című novellája újabb történet Davidről és Maciról, abból az elképzelt világból, amelyben a szerző híres, magyarul is olvasható A szuperjátékok kitartanak egy nyarat játszódik, és amelyet Stanley Kubrick és Steven Spielberg adaptált mozifilmmé A. I. – Mesterséges értelem címmel.

Paul Di Filippo frappáns, ugyanakkor hátborzongató meséje, a Hogyan talált egymásra a tál és a kanál a mesterséges intelligenciák elszaporodásáról vizionál otthonunkban. Joan Slonczewskitől - akinek hamarosan megjelenik magyarul első regénye - ezúttal arról olvashatunk, hogyan válhat egy baktérium az ENSZ tagjává.

William Shunn novellája A Végső Fájdalomcsillapító egy orvosról szól, akinek a modern technika elvette a kenyerét, ám a civilizáció összeomlása új életcélt ad neki. A Retro-rovatban Gary Wright Jégtükör című írásával ismerkedhetnek meg a sci-fi rajongók, melyben egy futurisztikus bobverseny résztvevői néznek farkasszemet a meredek pálya kanyarjaiban leselkedő halállal.

A filmes rovatban kiderül, mennyire használhatóak a filmekben bemutatott virtuális irodák, a játékokról szóló oldalakon a 20. század közgazdaságát megreformáló elvekről, a játékelméletről olvashatnak.

A friss Galaktikából kiderül, hogy ki nyerte a START-novellapályázatot és elindul továbbá egy hamisítatlan Alien-képregény is.