Aszteroida okozhatta az özönvizet

2008.01.17. 12:34
A Galaktika 214. számának témája az özönvíz. Ismerje meg az sci-fi írók véleményét a globális felmelegedésről, az időjárás irányításáról és a bibliai értelemben vett új özönvízről!

A Teremtés Könyvében olvashatunk az Özönvízrõl, arról a mindenki által jól ismert jelenségrõl, amikor Isten büntetéseként végigsöpört a víz az egész világon. Nemcsak a Biblia írt errõl a legendás eseményrõl, az özönvíz megjelenik a Gilgames-eposzban és a Mahábháratában is. Nemrégiben új feltételezés látott napvilágot: elképzelhetõ ugyanis, hogy egy aszteroida csapódott a Földbe, s az lett a világméretû kataklizma okozója. A témához három novella kapcsolódik. Grace Dugan ausztrál írónõ „Valahol Közép-Queenslandben" címû írása a globális felmelegedés természeti és társadalmi következményeivel foglalkozik. Daniel G. Keohane „Bõség"-je inkább vallási oldalról közelít az új özönvíz témájához. Az „Esõ, esõ, állj tova!", Harlan Ellison elbeszélése azt veti föl, hogy talán máris képesek vagyunk irányítani az idõjárást, csak még nem tudunk róla.

A Galaktika januári számában új kisregény közlésébe kezdtek. Vonda N. McIntyre „Arcocskák"-jából egy olyan társadalmat ismerhetünk meg, ahol a domináns nõk nemcsak ûrhajóikkal élnek szimbiózisban, hanem fajuk elkorcsosult hímeivel is. Kasztovszky Béla „Vissza az erdõbe!" címmel arról ír, hogy a civilizációból kiábrándult emberek nem feltétlenül képesek nélkülözni annak vívmányait. Michael K. Iwoleit „Planck-idõ"-je vérbeli hard-SF egy fizikai kísérletrõl, ami egész világegyetemünk rendjét boríthatja fel. A havi retró rovatban Wiktor Zwikiewicz lengyel szerzõ „Égi gyújtogatók" címû novelláját olvashatják, ami azt a kérdést veti fel, hogy ki árthat többet az emberiségnek, legnagyobb ellensége vagy jótevõje?

Sok programba rejtenek el úgynevezett húsvéti tojásokat a tréfás kedvû programozók, így a Google Earthben is rátalálhatunk különféle játékokra - például nyomon követhetjük a Mikulás útját. A játék és Google című cikkben megismerkedhetünk a Google-ben megtalálható különféle rejtett programokkal. A Galaktika legfrissebb számának filmajánlójában a Star Warsszal foglalkoznak, a trilógia jövõjével, valamit azzal, hogy mi igaz abból a hírbõl, miszerint várható tévéfilm is, mely a Star Wars-univerzumban játszódik.

A megvalósult SF rovatban villámriasztó mobiltelefonról, GPS-nyakörvrõl, valamint a magyar fejlesztésû Facereadingrõl olvashatunk - arról a programról, amely készítõi szerint lehetõvé teszi azt, hogy különbözõ személyiségjegyekre következtessünk arcvonásainkból. A magazinban helyet kapott még egy interjú Stephen Baxterrel, aki többek közt az Arthur C. Clarke-kal közösen írt Idõodisszeia regénysorozatról beszél.