Az emberiséget el kell pusztítani

2008.06.30. 16:12
A Galaktika legújabb, 219. számának központi témája a tengermély titokzatos világa.

Földünket 71 százalékban víz borítja, mégis az óceánok mélyére a legritkábban merészkedik emberi lény - emiatt szinte alig ismerjük annak élővilágát. Nem csoda, hogy még mostanában is találnak olyan fajokat, amelyek életkörülményei és tulajdonságai fejtörésre késztetik a kutatókat. A havi témához Michael T. Cricket Mélyvízben című novellája kapcsolódik, amelyben egy különös körülmények között történt halálesetre derít fényt a főhős, mélytengeri ismereteit felhasználva.

A Galaktika legfrissebb számában Charles Stross A kósza farm című novellája is olvasható. A szürrealitás határát súroló történetben olyan jövő tárul elénk, amelyben nemcsak a mindennapos gondoktól kell tartanunk, hanem azoktól a lényektől is, akik valaha emberek voltak.

Damon Knight Új nap virrad az Aurórán című alkotása a klasszikus kapcsolatfelvételt ábrázolja az idegen lényekkel, merőben újszerű módon, szintúgy F. Tóth Benedek Ceterum censeo című műve, amelyben a földönkívüliek arra jutnak, hogy az emberiséget el kell pusztítani, azonban hagynak egy esélyt az embereknek: kiválaszthatjuk magunk közül azokat, akik túlélik a népirtást. Azonban mi történik akkor, ha az emberiség soha nem tudja meg, kik és miért döntenek a sorsáról?

A Szuper 8 című történetben néhány fiatal élményeit ismerhetjük meg, amelyek évtizedeken átívelő közös sorsot hoznak létre, a havi retro pedig Brian Stableford A mérnök és az ítéletvégrehajtó című alkotása, amelyben egy felelőtlen tudós és az őt megbüntetni szándékozó robot párbeszédéből kiderül, mi lehet egy furcsa aszteroida sorsa.

A játékajánlóban a nemrégiben megjelent Mass Effect nevű PC-játékról van szó, a Megvalósult SF-rovatban pedig kiderül, hogyan használhatjuk mobilunkat pénztárcaként, valamint egy Rovio nevű felderítőrobotot is megismerhetünk, de fény derül a Titán hold tavainak rejtélyére is.

A filmrovatban folytatódik a 2001. Űrodisszeia keletkezési körülményeiről szóló cikksorozat. Szerepel még a magazinban egy interjú Szergej Lukjanyenkóval, az Őrség-tetralógia írójával, valamint bemutatásra kerül Asimov Alapítvány című alapműve is.