Elektromos kisülés pusztíthatott Szibériában

2008.07.07. 11:55
A Galaktika júliusi száma a sci-fik klasszikus témáját járja körül: a csillagközi utazást. A lapból megismerhetőek az 1908-as Tunguz-eseményt magyarázó legújabb elméletek.

A legfrissebb Galaktikából kiderül, hogyan lehetne utazni a naprendszerek között, valamint milyen problémák merülhetnek fel ezzel kapcsolatban, s milyen megoldásokat nyújtottak ezekre eddig a gondolkodók.

A havi témához két novella kapcsolódik, a Sztrugackij testvérek Egyedi feltételezések című műve, melyben egy maroknyi űrhajós indul több száz éves felfedezőútra, ami azután képtelen befejezést nyer, valamint Philip E. High Kockázati gazdaság című novellája, amelyből megismerhetünk egy olyan társadalmat, amiben a kockázat fogalma új értelmet nyer.

Új folytatásos kisregény is indul a 220. számban: Frank M. Robinson Keleti szél, nyugati szél című alkotása, amiben olyan jövőkép tárul elénk, ahol a légszennyezés teljesen átformálja a társadalmi berendezkedést.

Ted Chiang A kereskedő és a bölcsek kapuja című, Nebula-díjas novellája az Ezeregyéjszaka meséinek stílusában ír le néhány, az arab világban történt időutazást, a retró rovatban pedig Heiner Rank A szép Bella című alkotása egy érdekes mutációs kísérletbe vezeti be olvasóit.

Képes Gábor Jelenések lapja egy UFO-rajongó döbbenetes élményéről szól, Galántai Zoltán Évforduló című novellája pedig Wells világhírű regényének, a Világok harcának egy lehetséges folytatását vázolja fel.

A játékajánlóban a játékvilág egyik legnagyobb durranása, a Gears of War kapott helyet, a megvalósult sci-fi rovatból pedig megismerhető az éjjel is működő napóra, a Kimera nevű űrtechnológiával kifejlesztett kerékpár, valamint a mágneses folyadék, ami felválthatja az LCD-technikát a monitorok világában.

A filmajánlóban folytatódik a 2001: Űrodisszeia-sorozat, ez a rész HAL 9000 alakjával foglalkozik. Száz éve történt a Tunguz-esemény, ennek alkalmából megismerhetjük a legújabb felfedezéseket, köztük azt is, amelyik kizárja a meteor-elméletet. Wolfgan Kundt asztrofizikus szerint 1908-ban egy földrengés nyomán földgáz és olaj tört fel a földből, amit egy elektromos kisülés begyújtott és ez pusztította el a tajgát. Végül nem utolsósorban egy interjú is olvasható a magazinban, amely az SF egyik nagy öregjével, Frederik Pohllal készült.