Lennon harmadnap feltámadt

2008.08.08. 22:23
A Galaktika augusztusi számában körüljárja a légszennyezés kérdéskörét. A tudományos főanyag összefoglalja, mi is a légszennyezés valójában, milyen típusai vannak, mit okoz, sőt, azt is felvázolja, hogyan lehetne tenni ellene, és olvashatunk egy-egy híres-hírhedt légszennyezési esetről is.

A 221. szám havi témájához két írás is kapcsolódik, Fritz Leiber Amerika, te csodaszép című alkotása, amelyben egy professzor szerelmi viszontagságai tárulnak fel az USA álságos utópiájában. Valamint Frank M. Robinson végéhez érkezett kisregénye, a Keleti szél, nyugati szél, amiben olyan jövőkép tárul elénk, ahol a légszennyezés teljesen átformálja a társadalmi berendezkedést.

Kánai András Imagine című novellájának címe méltán ismerős, az írás szerint John Lennonnal nem végzett merénylője, sőt mitikus alakká vált, aki köré egész birodalom épült: Lennonium. A világ legnagyobb médiahekke után John lett a kommunista USA elnöke, és aki nem ugrabugrált virágos ruhában, azt elvitette.

Fantasy és krimi keveredik Michael Swanwick Kis szoba Koboldvárosban című történetében, amelyben az árnyak és tündék koszos városokban szövik politikai intrikáikat, és amikor egy árnyat gyilkossággal vádolnak, elindul a nem hivatalos nyomozás is. Arnaldo Zarza A Bebilaqua-eset című írásában egy lezuhanó repülőgép egy utasa ugyan túléli a katasztrófát, de nem egészen szokványos módon.

A nemrégiben elhunyt Algis Budrysra emlékezik a Galaktika, Grabow, Collicker meg én című történetével. Eszerint az amerikai polgárháborúban, Cold Harbor véres ostrománál a szokásos borzalmakat még tovább fokozza egy orvos, aki nem akar belenyugodni, hogy a holtak már használhatatlanok.

A retró rovatban Jaroslav Zỳka A gondolat című műve szerepel, amelyben valóra válik a kutatók álma, megépítik az önállóan gondolkodó számítógépet, kérdés, hogy valóban ezt az eredményt várták-e.

A játékajánlóban a játékvilág egyik legnagyobb durranása, a Spore Lénylabor című kiegészítője kapott helyet, a megvalósult sci-fi rovatban pedig megismerhető a Samsung találmánya, a vakoknak készült fényképezőgép, a Touch Sight, valamint az Opus 8, egy mechanikus technológiával működő digitális karóra.

Két interjú is található a magazinban, az egyik az űrhajós kiképzésben részesült Magyari családdal, a másik pedig Jonathan Lethemmel, az Amerikai amnézia alkotójával készült.