Hajnalka
-1 °C
15 °C

Újra Galaktika

2004.10.29. 05:18
Kapcsolódó cikkek (1)
Magyarország scifi-nemzet volt valaha, a science fiction a nemzeti kultúra része volt. A szebb jövő akkor már hihetőbb volt százéves távlatban, mint tízévesben, de legalább az ígéret megmaradt, hogy lesznek még csuda dolgok.

A magyar sci-fi köldöke, gerincvelője és központi processzora pedig a Galaktika volt, a Kuczka Péter szerkesztette antológia, amely amellett, hogy igen szigorú irodalmi standard szerint válogatott, egyben az egyik Nyugatra nyitott kisablak – fortocska – is lett. Asimov, Clarke, Philip K. Dick és Frederik Pohl mellett ott voltak a legendás keleti szerzők, többek közt a Sztrugackij-testvérek és Lem, aki másik kisablakot talált, és olyan társadalomkritikákat írt meg Kiberiádájában, amelyekért nyers formában börtön járt.

A Galaktika 1972-től 175 számot ért meg, aztán 1995-ben elsodorta a történelem. Azóta nemcsak az ország, a műfaj is változott, a jövőt felelősséggel fürkésző sci-fi mellett megjelent a sosemvolt és sosemlesz világokat álmodó fantasy. Szerepjáték-klubok és –újságok alakultak, a tévék időről időre megpróbálkoznak egy-egy izolált sci-fi sorozattal, de az a szellemi tömegközéppont, ami a Galaktika volt, többé nem állt össze. Az Átjáró, amely megkísérelte feltámasztani a legendát, két és fél év után eltűnt az újságosstandokról, és visszavonult a könyvesboltokba. A jövő magyar származású Jedi-lovagjai és fremenjei megint rendszeres képzés nélkül maradtak.

Kilenc év szünet után lép ismét színre a Galaktika. A kiadványt a Jonathan Miller Kiadó gondozza. A főszerkesztői teendőket Burger István látja el, az irodalmi szerkesztés Németh Attila feladata, aki korábban a régi Galaktikánál is dolgozott. A teljesen színes kivitelű, százoldalas magazinban a hagyományos irodalmi antológia – neves külföldi és magyar szerzők novellái – kiegészült a tudomány, a film, a technika sci-fi közeli témaköreinek szórakoztató feldolgozásával. Az Index sci-fi rovatát mostantól szintén a Galaktika stábja látja el friss írásokkal. Az űr áldja meg az olvasót, vagy áldja meg az olvasó az űrt, csak sikerüljön betömni.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.