A Galaktika lett a legjobb európai sci-fi magazin

2005.08.10. 02:21
A Galaktika magazin augusztus 7-én elsöprő sikert aratott a skóciai Glasgow-ban. A Science-Fiction Európai- (EuroCon) és Világtalálkozón (WorldCon) a hungaricumként számon tartott tudományos fantasztikus magazin több tucatnyi európai lap közül találtatott a legjobbnak. A kilencévnyi szünet után szerkezetében, tartalmában és formájában is megújult, 2004. novemberében újraindított magazin maga mögé utasította a cseh és francia helyezetteket.

Galaktika, 1974 A magyarok büszkesége több okból is érthető. Egyrészt ezzel elismerést nyert a világszerte egyedi megoldású szerkesztés: amikor is egy lapon - akár egy központi téma köré csoportosítva - osztoznak a tudományos fantasztikum, az irodalom jeles alkotásai és az univerzum, az emberiség jövőjének kutatásával összefüggő tudományos hírek. Másrészt visszaszereztük a pálmát, hiszen 1974-ben már megítélte az európai zsűri az akkor még tartalma szerint tisztán irodalmi, fekete-fehér Galaktika számára a legjobb európai lap címet.

A sci-fi magazin 1972-ben antológiaként kezdte több évtizeden átívelő pályafutását a Móra Könyvkiadó gondozásában, Kuczka Péter főszerkesztésében. Olyan ismert írók fémjelezték munkáikkal a lapot, mint Göncz Árpád, Hernádi Gyula, Zsoldos Péter, sőt nyugati alkotók munkái is megjelentek a folytatásos regények, novellák között. Például Asimov, Bradbury, Clark és Vonnegut írásai már a rendszerváltás előtt olvashatóak voltak a Galaktikában.

A lap túlélve a rendszerváltozást 1995-ben szűnt meg. Kilencévnyi kényszerpihenő után Burger István és kiadója, a Nagual Publishing megszerezte a magazin kiadásának jogát és 2004.novemberében Müller Péter Sziámi aktív közreműködésével újra megjelenhetett a Galaktika. A jelenlegi lap azonban már nemcsak egy magazin, hanem számos küldetést is magáénak valló projektgazda-intézmény.

Többek között fontos feladatának érzi a kiadó, hogy a fiatalok olvasási kedvének felkeltésében, erősítésében szerepet vállaljon, hiszen a téma igazán közel áll, közel hozható akár már a tizenéves korosztályhoz is. Ennek jegyében a Galaktika magazin kiadója ősztől teszteli, félévtől pedig már "élesben" megkezdi a RIÓ, vagyis Rendhagyó Irodalom Órák szervezését a SuliNet támogatásával. Azért, hogy a szerkesztés izgalmát megoszthassák olvasóikkal, havonta nyilvános lapzártákat tartanak a Millenáris Parkban és alkalmanként a lap keretei közül kilépve több orgánumban. A "Galaktika Bemutatja" sorozaton keresztül igyekszik a kiadó a science fiction témakörét népszerűsíteni. Ez azért is nagyon fontos, mert ma már másként kell gondolnunk a sci-fire, mint valaha, hiszen gyakran találkozunk a technikai vívmányok között "megvalósult utópiával".