Végül minden rosszra fordul

2008.11.15. 21:32
Harry Harrison európai sci-fi-nagymester a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatában most megjelent Helyet! Helyet! című világhírű regénye megrázó erejű antiutópia egy olyan lehetséges közelmúltról, amit egyelőre sikerült megúsznunk, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kéne szembenéznünk vele.

Harry Harrison regényében egy párhuzamos univerzum 1999-ének New Yorkjában járunk, ahol emberpróbáló az élet a környezetszennyezés és a túlnépesedés miatt. A vizet adagolni kell, és igazi húst csak a leggazdagabbak ehetnek, a többiek egyenízű szójakészítményeken és algaszármazékokon tengődnek. Minden négyzetcentimétert eláraszt az alultáplált tömeg, az utcák legeldugottabb zugaiban, sőt a lépcsőházakban is hajléktalanok szoronganak.

A Helyet! Helyet! barátságtalan világában három ember sorsa fonódik össze: Andy Rusch rendőrnyomozó, Billy Chung, a tajvani utcakölyök és Shirl, egy milliomos bűnöző kitartott szeretője járják haláltáncuk egyre szűkülő köreit a fojtogató tömegben, és csak remélhetik, hogy megérik a közelgő ezredfordulót.

Billy egy szerencsétlenül végződő rablás során egy feszítővassal megöli a kirabolt lakás tulajdonosát, Nagy Mike-ot, a hírhedt alvilági figurát. Mike barátai nyomoztatni kezdenek az ügyben, így kerül a képbe az agyonterhelt rendőrség kimerült nyomozója, Andy Rusch.

Andy a nyomozás során összejön Nagy Mike barátnőjével, a gyönyörű, vörös Shirllel. Kapcsolatuk rövid virágzása után – amíg Shirl kitartója lakásában maradhat – hamar elindul a lejtőn, Shirl Andyhez költözik, egy kettéosztott szoba egyik felébe, amelyet Andy egy idős, Sol nevű veteránnal oszt meg. Billy egy időre elmenekül, de Andy kitartóan nyomoz utána, Shirl pedig egyre nehezebben bírja az új életkörülményeit, és végül minden rosszra fordul.