HungaroCon SF-találkozó Salgótarjánban

2004.07.27. 14:20
Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a HungaroCon science-fiction találkozót. A rendezvény többek közt a Mars-kutatással és a torinói lepellel foglalkozik.
HungaroCon 2004 címmel rendezik meg a 24. országos sci-fi találkozót Salgótarjánban július 30. és augusztus elseje között - közölte az MTI-vel a programot szervező Avana Egyesület elnöke. A Mars legújabb kutatási eredményeivel, a torinói lepel titkaival és az ősi magyar hitvilággal is megismerkedhetnek a találkozó résztvevői - mondta Bódi Ildikó.

Az előadásokon szó lesz még többek között a második Messiásról, a fáraók földjéről, és arról, hogyan cserélődnek fel az idősíkok a tudományos-fantasztikus irodalomban. Író-olvasó találkozót szervez az egyesület pénteken Tóth Tamás Boldizsárral, a Harry Potter fordítójával, és idén is megtartják a könyvkiadók randevúját. Ezen részt vesz az a budapesti műhely is, amelynek tagjai a néhány éve megszűnt Galaktika című folyóirat újbóli megjelentetését tervezik.

A legfőbb érték a magyar sci-fi

Az országos sci-fi találkozó rendezési jogát 1992-ben kapta meg Salgótarján, korábban évről évre más városban találkoztak a science-fiction rajongói. A programot 1999-től az Avana Egyesület szervezi. Bódi Ildikó elmondta, az Avana a magyar tudományos-fantasztikus műfaj életének színesítését, a klubok és az érdeklődők közötti információáramlást, a tehetséges, kezdő alkotók támogatását tűzte ki célul. A találkozó vasárnapi zárónapján ismertetik a Preyer Hugo emlékére meghirdetett novellapályázat eredményét, amelyre 55 írás érkezett be. Vasárnap adják át a Zsoldos Péter-díjat is az elmúlt év legjobb, nyomtatásban megjelent regényének és novellájának.

A díjat kettős céllal alapította 1998-ban az egyesület és Salgótarján önkormányzata. Egyrészt emléket akartak állítani az Avana Egyesület létrehozójának, a magyar sci-fi irodalom kiemelkedő alakjának, másrészt fel akarják hívni a figyelmet a magyar sci-fi írók színvonalas műveire, és arra, hogy ez a műfaj értéket képvisel.