A MetaGalaktika után itt a HiperGalaktika

2008.01.10. 12:00
A nemrégiben megjelent HiperGalaktika egy egyetemi szöveggyűjtemény, annál viszont sokkal szórakoztatóbb. A kötet igyekszik bemutatni az információs társadalom aktuális üzeneteit, mindegyik témát kétféleképpen dolgozva fel. Egyfelől novellaként, másfelől az információs társadalom tudományának ismereteit összegző, mai álláspontját bemutató népszerűsítő irodalomként, így ötvözve a Galaktika legjobb hagyományait az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) legprogresszívebb anyagaival.

A MetaGalaktika v9.5 megjelenése óta fél évnek sem kellett eltelnie, s megszületett a Galaktika család legújabb tagja, a legkisebb testvér, a HiperGalaktika. A v9.5-ös Meta ugyanis igazából egy kakukktojás volt a MetaGalaktika sorozatban, hiszen azok eddig kizárólag irodalommal és irodalomelmélettel foglalkoztak. Mivel némileg kilógott a sorból, ezért is nem a sorozat 10-es számú, következő darabjaként jelöltük.

Az első HiperGalaktika központi témája az informatika, az információs társadalom és minden, ami ehhez a kutatási területhez, tudományághoz tartozik. Ehhez a munkához segítségül hívtuk a legszakavatottabb kutatókat. Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) partneri együttműködésével sikerült egy igazán izgalmas és modern tematikával indítani a HiperGalaktika sort, amely már csak arra vár, hogy élvezetes olvasmányélményt nyújtson rajongóinknak.

A HiperGalaktikában megjelenő valamennyi téma népszerű ma a novellaírók körében, és kiemelt jelentőséggel bír a területet kutatók és oktatók számára. Ugyanakkor híven jelzi a most 10 éves hazai információstársadalom-kutatás sarokpontjait, s remélhetőleg izgalmas kalandozást jelent az SF szerelmeseinek, a tárgyat hallgatóknak és az információs társadalom témája iránt érdeklődőknek is. A tudományt népszerűsítő munkák szerzői között megtalálható az ITTK kutatói gárdája éppúgy, mint a Központ köré szerveződő új, leendő kutatók legjava.

A kiadó tervei szerint évente jelentkezik a HG újabb számaival. Most, hogy a kísérlet sikerült, és önálló nevű HiperGalaktika sorozattá válik, a Meta is visszatérhet hagyományaihoz, a színtiszta irodalomhoz. A MetaGalaktika a jövőben nemzeti tematikaként fog megjelenni évente egyszer, s célja az lesz, hogy bemutassa egy-egy nemzet SF termését. Ezekben a tematikus antológiákban szerepelnek majd európai országok csakúgy, mint különleges, egzotikus népek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy van saját SF irodalmuk.

Néhány szerző a kétszáz oldalas, 1490 forintba kerülő HiperGalaktika kötetből: Vernor Vinge, amerikai író és matematikaprofesszor; Antal József, népszerű hazai szerző; César Mallorquí, spanyol író; Lacza Gábor, eredetileg közgazdász végzettségű író, aki többször ért már el helyezést amatõr szerzõk számára kiírt pályázatokon; Arthur C. Clarke, az SF hõskorának egyik utolsó élõ klasszikusa; Ray Vukcevich, amerikai író, akinek magyarul eddig egyetlen elbeszélését olvashattuk, az „Anyu apró barátai"-t, ami az Átjáró magazin 14. számában jelent meg; Lévai István, magyar szerzõ „civilben" alkalmazott digitális grafikával foglalkozik és Frederik Pohl, az egyik legismertebb amerikai SF író, a Hícsí-sorozat szerzője, amelynek következõ darabja hamarosan megjelenik a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban.