Steampunk-pályázatot hirdet a Galaktika

2009.08.14. 23:39
Brian W. Aldiss és Vittorio Catani novelláival, és a steampunk irányzathoz kapcsolódó háttéranyagokkal jelent meg az augusztusi Galaktika.

Az augusztusi Galaktikában új, folytatásos kisregény indul, Kasztovszky Bélától „A következő szint”, amelyben az emberiség követeket indít útnak egy távoli csillaghalmaz felé. Vajon mire ébrednek a hibernált küldöttek háromezer év elteltével?

A hónap központi témája a holográfia. Ehhez kapcsolódik Vittorio Catani „Családom” című novellája, amely az olasz családmodell lehetséges jövőbeli alakulását vázolja fel. James P. Hogantől a „Csavarosság” az időgép feltalálásával járó bonyodalmakat írja le rendkívül élvezetes stílusban. Szintén az időgép teszi lehetővé, hogy Lovas Lajos „Nagyarcúak” című novellájának jövőbeli régészei bekukkanthassanak egy filmforgatásra, s a látottakból bizonyos következtetéseket vonjanak le… Mary Robinette Kowal „A gonosz robotmajom”-jában egy mutáns csimpánz hobbijáról mesél, míg Cordwainer Smith novellájában, az „Angerhelm”-ben egy napon furcsa üzenettel tér vissza a Földre egy kommunikációs műhold.

A havi retro Brian W. Aldiss „Az arénában” című novellája, amely az emberi találékonyság és a szerelem mindent leküzdő hatalmára épül.

Ezek mellett olvashatunk még a lapban a steampunk-filmekről, a virtuális szexről, az „okos” konyháról, s egy limitált szériás mobiltelefonról is. Dettó című regénye kapcsán az ötven fölött is rendkívül fiatalos David Brinnel készült interjú is található a magazinban. Két izgalmas pályázat is kiírásra került, egy steampunk video- és egy steampunk képregény pályázat.