Komcsi pokol az űrállomáson

2008.06.03. 12:11
Akárcsak Burgess Gépnarancsában, Ken MacLeod Kozmonauták vára című kötetében is orosz fennhatóság alá kerül Európa. A Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat legújabb kötetéből megismerhetjük egy távoli bolygó telepeseit és persze azt is, mi közük van a komcsikhoz.

Ken MacLeod Kozmonauták vára című műve a távoli jövőben játszódik, ahol a Mingulay bolygó hazájuktól elszakadt telepesei hatalmas terven dolgoznak: a csillagközi utazás módját keresik egy olyan világban, ahol ez bizonyos, fejlettebb fajok privilégiumának számít.

A 21. század Földjének legremekebb koponyáit ugyanez a probléma foglalkoztatja. Végül onnan érkezik a segítség, ahonnan legkevésbé várják: idegen lények keresnek kapcsolatot az emberiséggel, fölkínálva az antigravitáció és egy minden addiginál többre képes hajtómű titkát. Vajon mi lehet a kapocs e két, rendkívül különböző kor között, mi kötheti össze a közeljövő feléledő orosz dominanciájú Földjét a távoli bolygó tarka, egzotikus lényekkel teli csodavilágával?

Ken MacLeod skót sztárszerző Fénynél Sebesebben-trilógiájának első kötete a magyar olvasókat is minden bizonnyal meggyőzi, hogy az íróra évek óta záporozó díjeső nem a véletlen műve. MacLeod ugyanis a kilencvenes évek közepe óta bezsebelt már egy Brit SF-, három Prometheus- és egy Sidewise-díjat, de több ízben fölterjesztették a Hugóra és Nebulára, valamint Locus közönségdíjra is. A Kozmonauták várát például Arthur C. Clarke- és Hugo-díjra jelölték.

A szerző minden művéből süt az anarchista-szocialista politikai beállítottsága és ez még szórakoztatóbbá teszi hajmeresztő ötleteit. A könyv külön érdekessége, hogy a szerző a hazánkban már ismert, szintén skót sf-írónak, Iain Banks-nek ajánlja művét.