Ijon Tichy visszatér

2003.03.06. 17:13
A Solaris és a Kiberiáda világhírű szerzője, Stanislaw Lem tavaly ünnepelte 80. születésnapját. Az évtizedekkel korábban a magyar közönség körében könyveivel hatalmas sikert arató szerző az elmúlt években eltünt a kiadók listájáról. A kilencvenes évek végén egy áldokumentarista kötete, illetve tavaly karácsonykor egy esszékötete jelent meg mindössze.

Az N&N Kiadó azonban fantáziát látott Lem regényeiben is. Az idős szerző még mindig tud újat mondani, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a jövő héten kerül a magyar mozikba a Solaris hollywoodi változata, George Clooneyval a főszerepben.

A Béke a Földön egy újszerű fegyverkezési verseny idejébe viszi az olvasót. A történet szerint a Föld kormányai összefognak, és valamennyi tömegpusztító eszközt kitelepítik a Holdra. Bolygónk egéről elvonulnak tehát az állandó háborús veszély fenyegető fellegei, és beköszönt végre a béke.

Ám az önreprodukáló, értelmes fegyverek holdi magányukban talán mindent megsemmisítő bosszúhadjáratra készülnek. Az emberiség csak egyetlen módon bizonyosodhat meg efelől: valakinek föl kell utazni oda. És ki lehetne alkalmasabb a feladatra, mint a minden lében kanál Ijon Tichy? Csakhogy a Föld kémje maga is fegyverré válik a fegyverek kezében, és mire visszatér, már maga sem tudja, kinek dolgozik valójában.

Stanislaw Lem: Béke a Földön
N&N Kiadó, 2003, 309 oldal puhakötésben, 1290 Ft