Elhunyt Stanislaw Lem

2006.03.27. 17:18
Elhunyt Stanislaw Lem lengyel író. A tudományos-fantasztikus irodalom klasszikusa életének 85. évében hétfőn egy krakkói klinikán halt meg.
A Solaris és a Kiberiáda című könyvek világhírű írója 1921. szeptember 12-én született az ukrajnai Lembergben (Lviv). Orvosnak tanult, a világháborúban részt vett a lengyel ellenállásban, majd autószerelőként dolgozott. Műveit 1946 óta publikálta. Összesen 41 nyelvre fordították le könyveit, amelyek 27 millió példányban keltek el világszerte.

Stanislaw Lem
Stanislaw Lem
Lem munkáiban és iroddalomelméleti tanulmányaiban szembeszállt a fantasy térnyerésével, amelyet eklektikus, felszínes szórakoztatásnak tartott. "A mitológia nem egy vadkörtefa, amiről mindenki kedvéről leszakíthatja, ami megtetszik neki", írta a sci-fivel foglalkozó esszéjében. Történeteiben központi szerepet játszik a különböző kultúrák közötti kommunikáció, illetve annak lehetetlensége: hősei sokszor üres kézzel, értetlenül, tanácstalanul térnek vissza a nagy találkozásokból. Lem ateizmusa is gyakran megjelenik írásaiban, különösen a Kiberiáda szatirikus epizódjaiban. Sokat írt a technológiai fejlődésnek az emberre, az emberi kapcsolatra gyakorolt hatásairól is.

Lem rövid ideig tagja volt az amerikai sci-fi- és fantasy-szerzők szövetségének, de onnan kizárták, miután élesen kritizálta az amerikai SF-irodalmat, amelyet általában - Philip K. Dick kivételével - ócska giccsnek nevezett.

Stanislaw Lem a világ egyik legnevesebb és legtöbbször megfilmesített sci-fi írója, bár regényeinek filmváltozataitól rendre elhatárolódott. A Solaris című könyvéből 1972-ben Andrej Tarkovszkij szovjet rendező készített - azóta legendássá vált - filmet. A Solaris Steven Soderbergh amerikai filmrendező által készített, 2002-ben bemutatott változatában George Clooney játszotta a főszerepet. Ezt az idős író - a forgatókönyv ismeretében - már meg sem nézte.