Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

A Gyűrűk Urával a háború ellen

2003.02.18. 15:41
A Gyűrűk Ura olvasása elejét vehetné a háborúknak - állítja egy neves német irodalmár, aki a hatalom gyűrűjét a tömegpusztító fegyverek szimbólumaként kezeli.
Thomas Kullmann, az osnabrücki egyetem professzora úgy véli, ha a felnőttek is olvasnának gyermekkönyveket, békésebb lenne a világ - írja az Ananova. "A tündérmesék és egyéb, gyermekeknek szánt művek nem fedik ugyan a valóságot, de stimulálják a képzeletet; új ötleteket adnak, amelyek akár politikai problémák megoldásához is használhatók", állítja a 42 éves irodalomtudós.

"Tolkien műve, A Gyűrűk Ura kiváló példa erre", tette hozzá. A könyv Kullmann szerint nagyszerűen mutatja be, hogyan akadályozható meg egy tárgy elpusztításával, hogy egyvalaki uralja a világot, mondta Kullmann a nukleáris fegyverekre célozva.

A Gyűrűk Ura 1954-ben látott napvilágot, megjelenésekor sokan a második világháború allegóriáját látták a műben, Mordor sötét erőit pedig a náci Németországgal azonosították. A szerző azonban határozottan cáfolta, hogy regényének bármilyen szándékolt politikai jelentése lenne.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.