Űrlegenda volt Sim, a hadvezér

2008.08.17. 13:28
A Galaktika Kiadónál megjelent Jack McDevitt: Született stratéga című regénye, ami egyszerre sci-fi és krimi, valamint fordulatos kalandregény, középpontjában egy high-tech Indiana Jonesszal.

Mindenki ismerte Christopher Sim legendáját. A harcosét, a vezérét, a csillagközi hősét, aki született stratéga. Sim örökre megváltoztatta az emberiség történelmét, amikor egy szedett-vedett kis peremvilági ellenálló flottából veszedelmes fegyvert kovácsolt, és visszaverte az idegen támadókat, a telepatikusan kommunikáló Ashiyyur fajt, a némákat.

Most azonban Alex Benedict régiségkereskedő rábukkant egy ijesztő információmorzsára, mely rég eltemetve hevert egy ősi fájlban. Ha ez az adat igaz, Christopher Sim csaló volt csupán. Egy személyes és egy történelmi jelentőségű ügy szálai fonódnak egybe, s Alex Benedict nagyszabású nyomozásba kezd, követnie kell a legenda sötét nyomait, egyenesen egy idegen galaxis szívébe, ahol olyan igazság várja, amely legvadabb elképzelésein is messze túltesz.

Alex a nyomozás során különös barátokra és még különösebb ellenségekre tesz szert, bejárja az ismert galaxist, de eljut az ismeretlenbe is. Mindezt úgy, hogy minden egyes utazás előtt megfogadja, ez lesz az utolsó - a csillagközi utazás ugyanis meglehetősen kellemetlen fizikai mellékhatásokkal jár -, de mindig újabb nyomokra lel, amelyek egyre szövevényesebbé teszik az ügyet, és továbblépésre késztetik.

Miközben Alex-szel egyre mélyebbre ássuk magunkat a rejtélyben, megismerkedhetünk egy galaktikus civilizáció kultúrájával, történelmével, technikájával, illetve a némákkal vívott háború hátterével.