Virtuális másvilág - egy busman szemével

2002.06.17. 16:16
Tad Williams új szerző a hazai könyvpiacon. Habár nevét az amerikai és angol olvasók már évek óta ismerik, magyarul még csak idén áprilisban jelent meg első kötete, a Másvilág-sorozat első regénye, amelyet a Dáin kiadó anyagi megfontolásból két részre bontva adott közre.
A történet egy különös világba vezeti az olvasót. Renie Sulaweyo a Dél-Afrikai Egyetem előadója, szakterülete a világháló, a virtualitás, ahol már megvalósultak mindazok az elképzelések, amelyek ma még csak papíron léteznek. Testvére a hálózaton való bolyongás közben kómába esik, Renie a virtuális világba indul egyik tanítványával, a busman származású !Xabbuval, hogy megkeresse a gyógyírt. A kutatás izgalmas utazássá válik, ahol a kis csapat végül már nem a kóma kiváltó okait keresi, hanem egy titokzatos, látomásokban felbukkanó Aranyvárost.

A virtualitásban több szál fonódik össze, Williams mesterien szövi a történetet, miközben apránként felépít egy meseszerű világot. Az aranyváros árnyéka remek indító kötete a sorozatnak, a szerző úgy irányítja a cselekményt és szereplőit, hogy az olvasó világosan megismerhesse az egymás ellen munkáló csoportok céljait. A fordulatok és az egyes szálak meglepő összetalálkozása hajt minket, olvasókat előre oldalról oldalra.

Williams ráadásul szemérmetlenül játszik a képzeletünkkel és a különféle kultúrák mítoszaival, legendáival. Az elegy, amely a Másvilág hátterét adja, mégsem fércmunka, megkomponált egész. Görbe tükrön keresztül felismerhetjük Edgar Rice Burroghs huszadik század eleji Mars-elképzeléseit, és rendre felbukkan Egyiptom komor misztikuma is. A regény szereplői élnek, külön érdemes kiemelni !Xabbut, aki busmanként ösztönösen él a technológia korában, és megérzései révén jut el a rejtély kulcsáig. Williams nem feledkezik meg a valóságról sem, amit a csapat maga mögött hagyott a felderítőút idejére. A külvilágból érkező híreken keresztül bizarr jövőképet fest elénk.

Nem igazán lehet elmondani, hogy a könyv fantasy, ahogy azt sem, hogy science-fiction. A regény annak a kint ismert új irányzatnak a képviselője, ahol a fikció e két megközelítési módja véglegesen összekeveredik.

Az első, két részben megjelent kötet remek felütése a Másvilág-sorozatnak, reméljük, hogy még idén nyomdába kerül a történet folytatása, A River of Blue Fire (A kék tűz folyója).

tuck

Tad Williams: Másvilág - Az arany árnyék városa
(Otherland - City of Golden Shadow)
Dáin Kiadó, két kötetben
429 és 317 oldal puhakötésben, 1590 és 1390 Ft