Már bestseller a meg sem jelent Potter-kötet

2003.01.24. 15:33
A Harry Potter és a Főnixrend csak 2003 júniusában jelenik meg, de az előrendelésekkel már most rekordot döntött.
Joggal gondolhatjuk azt, hogy furcsa a világ, ha egy könyv már azelőtt felkerülhet a bestseller listák élére, hogy megjelent volna.

Az ötödik Harry Potter regénnyel azonban ez is megtörtént, az ifjoncok, akik végigrágták magukat az első négy köteten és végigrémüldözték mindkét Potter-mozit, tavaly tavaszra várták a történet folytatását. Rowling asszony azonban alkotói válságba került és a beígért könyv megjelentetését őszre halasztotta a kiadója. Szeptemberben aztán a könyv helyett csupán egy közleményt adott ki a Barnes & Noble: Rowling születendő gyermekével van elfoglalva, a kézirat befejezésére még várni kell.

Az ötödik regény, amelynek címe Harry Potter és a Főnixrend, egy éves csúszással 2003 júniusában fog megjelenni az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Ez már biztosra vehető, január 15-én a kiadómogul megígérte a rajongóknak, hogy bármi történjék is, nyáron már olvashatják a varázslótanonc újabb kalandjait.

Félmilliót látatlanban elvisznek

Az egyik legnagyobb online kereskedőház, az Amazon.com egyből elkezdte előrendelésben árusítani a kötetet, amelyből százszor annyi kelt el az első két napon, mint a Harry Potter és a tűz serlege címet viselő negyedik regényből. Ugyan az Amazon.com még nem tette közzé a pontos eladási adatokat, azonban az biztos, hogy ezzel a Potter-mánia ismét rekordot írt: még egyetlen könyvnek sem szavaztak az olvasók ekkora bizalmat.

A megrendelések egyébként nem csak az Amazon oldalain érkezenek, hiszen a Barnes & Noble is serényen szedi a pénzt weboldalán és üzleteiben. A könyvpiacot ismerő szakemberek úgy vélik, az biztosan állítható, hogy még megjelenés előtt el fog fogyni legalább félmillió példány az ötödik Harry Potterből.

A Barnes & Noble egyébként azt tervezi, hogy június 20-án este be sem zár, hogy éjfélkor az Egyesült Államokban elsőként húzhassa le a kasszánál az új Potter könyv vonalkódját.