Adieu, Mr. Potter

2002.05.16. 13:45
J. K. Rowlingnak elege lett a gyermektörténetekből: a hetedik Harry Potter-kötet után felnőtteknek szóló regényeket szeretne írni. A milliomossá vált írónőt nem hatja meg a rajongók könyörgése és a reménykedő gyermekarcok; döntése véglegesnek tűnik.
Az angol írónő neve néhány hónap alatt bejárta a világot, miután megjelent az első Harry Potter regény az amerikai és angol könyvesboltokban. A tizenéves gyerekek még ma is bolondulnak a varázslóinasból lett szuperhősért, ami nem csoda, hiszen további három folytatás került kiadásra, valamint tavaly karácsonyra a hollywoodi futószalagról is legördült egy monumentális filmalkotás.

Rowling szegény tanítónőből mára Nagy-Britannia egyik leggazdagabb polgára lett. Ennek ellenére nem hagy fel az írással, dolgozik tovább, de egyre inkább unja a szemüveges, kicsit félszeg, ám a vészhelyzetekben tettrekész varázslótanonc kalandjait - valami mást szeretne írni, olyan történetet, amelyet nem a gyerekek, hanem azok szülei olvasnak.

Az írónő nemrég kijelentette, hogy hét kötetnél többet biztosan nem ír. Most tart az ötödiknél, de ezzel is már több mint egy hónapot késik a kiadó által előre kitűzött határidőhöz képest.

- Tudjuk, hogy az olvasók már nagyon várják a folytatást, de sosem szabad sürgetni egy írót, aki kreatív munkát végez - fejtette ki Judy Corman, a Scholastic Kiadó szóvivője az egyik amerikai lapnak. - Rowling keményen dolgozik a könyvön, nagyon fogunk örülni neki, ha kész lesz.

A kiadó idén júliusra tervezte megjelentetni a Potter-széria ötödik részét. Corman azonban nem tudta megmondani, hogy a mostani csúszással együtt mikor kerül majd a boltokba a könyv. A nyilatkozatok alapján úgy néz ki, hogy Rowling már az utolsó fejezeteken dolgozik, ennek azonban ellentmond az, hogy a Scholastic vezetői nemrég a részvényeseknek azt mondták, jövő év júliusa előtt ne számítsanak újabb Harry Potterre.

Szó szót követ, semmi sem biztos. Az sem, hogy Rowling valóban abbahagyja a hetediknél. Bár egy interjúban azt mondta, még a rajongók könyörgése sem fogja meghatni, nem lehet kizárni, hogy egy zsíros szerződésnek ellenálni tud majd. Stephen King például már a kilencvenes évek óta mondogatja, hogy ez az utolsó könyvem, elég volt, mégis rendre belekezd egy újabb és újabb horrortörténetbe.

A Potter-láz még nem futott le, erőteljes lökést fog adni az ifjoncoknak az idén moziba kerülő második rész, valamint a 2004-re tervezett harmadik epizód. Szinte minden országban, még kicsiny hazánkban is a legnézettebb filmek közé sorolt be a Potter-mozi, a hazai forgalmazó adatai szerint már közel 1,1 millióan látták. És akkor még nem beszéltünk a csokibékáról, a pólókról, a bögrékről, a nyalókákról...

PeterM