Hazánkba érkezett Darth Vader

2003.07.01. 10:29
Hétfő délután az Átjáró Magazin és az Avana SF Egyesület meghívásának eleget téve Magyarországra érkezett David Prowse, aki a Csillagok háborúja című filmben Darth Vadert alakította. Az estét a Csillagok Háborúja Klub tagjaival töltötte egy középkori hangulatú étteremben, ahol bajvívás és egy hastáncos mulattatta a vendégeket. A brit színész háromnapos budapesti programja után a július 3-7-ig Salgótarjánban megrendezésre kerülő országos fantasztikus találkozóra, a HungaroConra utazik, hogy találkozzon a rajongókkal és meséljen a Star Wars-filmek forgatásáról és más filmekben betöltött szerepéről.
David Prowse-t a Ferihegyi Repülőtéren az újságírók mellett rajongói is fogadták, akik elkísérték az emeleti kávézóban megtartott sajtótájékoztatóra.

- Negyven évvel ezelőtt már jártam egyszer Magyarországon, de mivel akkor egy súlyemelő-bajnokságon vettem részt, nem volt időm megnézni Budapestet és az országot - mondta el Prowse. - Régi vágyam volt, hogy visszatérjek, és mivel akkoriban nem volt lehetőségem ellátogatni a Balatonra, elhatároztam, hogy most, negyven évvel később ezt mindenképpen bepótolom. A Darth Vadert alakító színész első estéjét az Eredeti Csillagok Háborúja Klub Egyesület tagjaival töltötte a Sir Lancelot étteremben. Nem lepték meg a középkori viszonyok, sőt, részt vett a számára rendezett bajvívásban és elbűvölte az a keleti hastáncos hölgy, aki egy váratlan pillanatban felpattant az asztalra.

Már magyarországi látogatása előtt kiderült, hogy Prowse Magyarországon fogja ünnepelni 68. születésnapját. A Csillagok Háborúja Klub vezetősége egy borkülönlegességgel lepte meg Prowse-t, aki rajong a jó borokért, valamint begurítottak egy hatalmas, a sötét Jedi-lovagot formázó tortát.

David Prowse a HungaroCon országos fantasztikus találkozóra érkezett, amelyet július 3. és 7. között rendez meg az Átjáró SF Magazin és az Avana Egyesült Salgótarján városában, a József Attila Művelődési Központban. A szervezők a rendezvényre több ezer fiatalt várnak. A változatos program filmvetítéseket, ismeretterjesztő előadásokat, szerep- és kártyajáték-versenyeket ígér. Emellett külön alrendezvényként elsőként szerepel az AnimeCon, amely a japán rajzfilmművészettel foglalkozik, valamint a SceneCon, a számítógépes művészetek kedvelőinek és művelőinek találkozója.

A rendezvényre egyébként David Prowse mellett más híresség is érkezik. Csütörtök este Magyarországra érkezik Ian Watson, a Mesterséges Értelem (A.I.) című Spielberg-Kubrick film írója, több ismert regény szerzője. Jelen lesz továbbá Roberto Quaglia, aki olasz íróként az európai science-fiction szervezetet képviseli.

A HungaroCont követően David Prowse Balatonfüredre utazik, hogy körbejárja a tavat. A tervei között szerepel látogatás a festői Tihanyba, Veszprém városába, valamint semmiképp sem szeretné kihagyni Badacsonyt, Magyarország egyik legszebb borvidékét.