Sci-fi Nap a Petőfi Csarnokban

2002.05.29. 12:07
Ahogy már évek óta, idén is lesz Sci-fi Nap. A hazai rajongói klubok, valamint a tudományos-fantasztikus élet szervezetei, alakjai június 2-án tartanak találkozót Budapesten, a városligeti Petőfi Csarnokban.
A szervezők szeretettel látnak mindenkit, akit egy kicsit is érdekel a sci-fi. Nemcsak azoknak érdemes eljönniük, akik rendszeresen olvasnak a témába vágó könyveket, vagy nézik a hazai tévéken sugárzott jobb-rosszabb sorozatokat: a szervezők igazi családi napot ígérnek.

- Az elmúlt években 500 és 800 között mozgott a látogatók száma. Idén, a VI. Sci-fi Napon reméljük, hogy sikerül megdönteni az eddigi rekordot - mondta Horváth Krisztina, az esemény egyik szervezője. - Magyarországon elég kevés sci-fi rendezvény van, ezek többnyire kisebb látogatottságú, illetve szűkebb témát felvállaló találkozók, és a Sci-fi Nap az egyetlen, amely ilyen széles skálán kínál programokat.

A Sci-fi Nap nem titkolt célja, hogy összefogja a magyar, tudományos-fantasztikum iránt érdeklődő közönséget, beleértve a Star Trek, a Csillagok Háborúja, a Babylon5 és más sorozatok, filmek rajongóit, valamint az írott sci-fi kedvelőit.

A nagyteremben elsősorban a klubok műsorait láthatják az érdeklődők, beszámolót a bonni Star Trek találkozóról, színes előadást a Gyűrű Ura és a Babylon5 világának összehasonlításáról. Levetítésre kerül több olyan amatőr film is, amelyet az egyes klubok gárdája készített. Ugyanitt, a nagyszínpadon kerül sor egy nemzetközileg ismert fejlesztőcsapat, a Digital Reality legújabb számítógépes játékának, a Haegemoniának a bemutatására.

Magyarok az űrben: Haegemonia

A kissé Szomszédok-jellegű Imperium Galacticával, majd annak érettebb, világsikernek nevezhető második részével bemutatkozó Digital Reality újabb, minden eddiginél nagyobb szabású űrstratégiai játékkal jelentkezik. A Haegemonia sztorija nem feszíti szét az eddig megszokott űrháborús forgatókönyvek kereteit, a megvalósítás azonban, a 3D-motorba és a grafikába fektetett munka olyan látvánnyal kecsegtet, amely könnyedén felveszi a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel. A játékosnak - a hadműveletek irányítása mellett -módja lesz személyesen is részt venni a csatákban, ahol akár 100 hajó is összecsaphat egyszerre. Különlegessége még az új játéknak, hogy lenyűgöző méretű csatahajók is szerepelnek benne, márpedig nincs lélekemelőbb élmény, mint egy könnyűvadásszal körbeorsózni egy ilyen óriást.

A kisteremben a látogatók írókkal és a hazai sci-fi és fantasy tábor prominens alakjaival találkozhatnak. A meghívottak között szerepel John Caldwell, Harrison Fawcett és Anthony Sheenard, de jelen lesz az Átjáró Magazin gárdája, valamint olyan közismert személyek, mint például Trethon Judit, a Galaktika egykori munkatársa.

- A klubok idén is igyekeztek elhívni a sorozatok szinkronhangjait, akiket a magyar rajongók legalább annyira becsben tartanak, mint az eredeti színészeket - tette hozzá Horváth Krisztina. - Az előtérben, ahogy már megszoktuk, asztalok mellett különféle szervezetek és cégek állítanak ki, illetve árusítanak. Szinte mindenhez hozzá lehet jutni, aminek bármi köze van a science-fictionhöz, pólóktól kezdve a könyveken, újságokon, angol nyelvű, máshol nehezen beszerezhető kiadványokon keresztül a figurákig bezárólag.

Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődik a városligeti Petőfi Csarnokban, és egészen estig tart, mondhatni kifulladásig. A belépőjegy ára 800 forint lesz.