A Vatikán kiállt Harry Potter mellett

2003.02.04. 11:27
A Katolikus Egyház hivatalos jelentést adott ki, amely megpróbálja értelmezni és helyükön kezelni "a modern kultúra egyes jelenségeit". A kulturális ügyekért felelős pápai testület tagjaként Peter Fleetwood tiszteletes a sajtótájékoztatón külön kitért Harry Potterre is.

- Nem látok semmi problémát a Harry Potter-sorozattal - mondta. - Úgy vélem, a jó és a rossz párharca, amely a bestsellerek történetének többségében fontos szerepet játszik, erősíti a keresztény erkölcsöket.

- Úgy hiszem, mindegyikünk tündérekről, mágiáról és angyalokról szóló történeteken nőtt fel. Ezek a mesék egyáltalán nem tekinthetőek ártalmasnak, nem reklámozzák a keresztényellenes ideológiákat - tette hozzá Fleetwood atya.

A tiszteletes úgy vélte, J. K. Rowling szándéka az volt regényeivel, hogy megmutassa a gyerekeknek a jó és a rossz közötti különbséget. Külön kiemelte, hogy az írónő hisz Istenben és a keresztény erkölcsök szerint él, és így is írja könyveit.

Pápábbak a pápánál

Korábban több keresztény szervezet is felszólalt világszerte a Harry Potter-könyvek és filmek ellen. A legtöbbet hangoztatott érv az volt, hogy a J. K. Rowling írónő által leírt mágia és boszorkányság rossz hatással van a gyerekekre, figyelmüket a keresztény eszmeiségről az okkult tanok felé fordítja. Magyarországon éppen egy éve nyolc Jász-Nagykun megyei egyház közleményben ítélte el a sorozatot; a magyar katolikus egyház lapja, az Új Ember is cikkezett a jelenség káros voltáról.

Mindez persze eddig sem tántorította el a keresztény szülőket attól, hogy megvegyék gyermekeiknek a Potter-regényeket. Mi több, az angol kormányzat lehetővé tette még azt is, hogy a Harry Potter bekerüljön az iskolai olvasmányok közé: a brit kulturális tárca vezetői a pedagógusokkal együtt úgy vélték, a gyerekeket a varázslótanonc kalandjait elmesélő könyvekkel eredményesebben lehet rászoktatni az olvasásra.