Elektronikus zenére gyakorol Anakin Skywalker

2003.06.24. 14:27
A starwars.com Hyperspace szekciójának egyik legizgalmasabb része a III. epizód forgatási naplója Pablo Hidalgo tollából. A starwars.com 28 esztendős szerkesztője május 25-én érkezett Ausztráliába, ahol a hónap végén kezdődik az utolsó Star Wars film forgatása, melyről Pablo nap mint nap küldi élménybeszámolóit. Most az elmúlt napok írásaiban fellelhető információkból csemegézünk.
Hayden Christensen
Pablo megérkezése után egy napot szánt az akklimatizálódásra, majd bejárta a Fox ausztráliai stúdiókomplexumának épületeit. A III. Epizód május végére elfoglalta a komplexum mind a hét műtermét. Ezek egyikében - trambulinok és szertehajigált fénykardok között - gyakorol hat (de most már talán nyolc) hete Nick Gillard koreográfus a kaszkadőrökkel. Riporterünk érkeztekor a teremben éppen négy ember gyakorolta két különböző párbaj mozdulatait: Kyle Rowling, Christopher Lee dublőrje Ben Cooke kaszkadőrrel, Michael Byrne új-zélandi harcművész pedig Hayden Christensennel, akinek kérésére elektronikus zenére megy a vívás. A falakon három fontos díszlet képei, valamint a nővér és a legközelebbi kórház telefonszáma, a koreográfus asztalán pedig egy lendületesnek tűnő párbaj storyboardjai láthatók. Hayden már arra a párbajra gyakorol, amit minden rajongó várva vár: a szakításra mester és tanítványa között.

Ugyanakkor az is kiderült, mely jediket nem láthatjuk viszont a III. epizódban. Nem tér már vissza Depa Billaba, Oppo Rancisis, Even Piell, Yarael Poof és Yaddle sem. Új szereplőként viszont megjelenik a filmben egy figura, akit eddig csupán az Expanded Universeből (azaz a kiadványokból) ismerhetünk. Hogy ki ő, azt egyelőre Pablo sem árulta el.

Riporterünk egy hét után végre megkapta biztonsági kártyáját, így már minden magyarázkodás nélkül mozoghatott a műtermekben. Aznap Gavin Bocquet-t kereste fel, aki a díszletekért felel. "A jelenleg látható díszletek ötven százaléka a többi filmből való," mondta el Bocquet. Ennek az az egyszerű oka, hogy a régi díszletek tervrajzai az első pillanattól rendelkezésre álltak, ezért ezeket kezdték el elsőként megépíteni. Számos díszlet újra felépül a II. epizódból, de június első napjaiban már állt egy olyan is, ami a régi trilógiából való.

A visszatérő díszletek közt van Padmé coruscanti lakosztálya és Palpatine irodája is, ám mindkettő változott valamelyest: új terekkel bővült. A Padmé hálószobájához tartozó öltözőfülke egy ajtót kapott a végébe, mely egy lépcsősoron keresztül egy másik szobába vezet. Mindez azonban csupán illúzió lesz, a mozi varázsa. Az új helyiség egy másik műteremben, egy másik épületben épül fel, a lépcsősort pedig megépítik mindkét helyszínen. A főkancellár irodája, melyet jelenleg egy harmadik épületben építenek, szintén kibővül.

Pablo néhány nap után visszalátogatott a kardforgatókhoz. A kaszkadőrök már jelmezbe bújtak, ahogy Hayden is magára húzta a kosztümjét - egyelőre még csak azt, amit a II. epizódban viselt. A jelmezekre azért van szükség, mert a vívást ezúttal rögzítik egy apró digitális kamerával. A felvételek rögtön mennek Amerikába, hogy a Skywalker Ranch-en összeállítsák a párbaj jelenetét. Ezt használják majd fel referenciaként a valódi forgatáson.

A régi fénykard
A pünkösdi hosszú hétvége során végre Ewan McGregor is megérkezett Sydneybe. Már megnövesztette Obi-Wan-szakállát, és hétfőn rögtön neki is kezdett a vívóleckéknek. Az új kardok, melyeket a III. Epizód forgatására fejlesztettek, lényegesen könnyebbek, mint elődeik. Olyan anyagból készültek, mint a korszerű horgászbotok, így nem csupán könnyebbek, de tartósabbak is, és nem görbülnek el. Gillardék kihasználják ennek előnyeit, és a könnyebb kardokhoz még lendületesebb mozdulatokat koreografálnak.

A sminkesek és fodrászok nyomban nekiláttak, hogy kikeverjék Ewan hajának és szakállának megfelelő színét. Obi-Wan csupán 3 évet öregszik az előző filmhez képest, de mint Pablo írásából megtudjuk: némileg mégis másképp néz majd ki. A legtöbb munkát azonban most is Natelie Portman frizurája jelenti. A színésznő még az óceán másik felén van, de dublőrjén már próbálgatják a filmben viselt frizuráit. Naponta 4-5 hajviselet készül el, melyeket lefényképeznek a későbbiekre.

Szerdán ismét jelmezpróbára került sor. A műhelyben a Supernova Chewbacca című száma bömbölt, elkészült ugyanis a vuki új jelmeze. Az új bunda sokkal jobb tulajdonságokkal bír, mint évtizedekkel korábbi elődje. Műszőrből készült, és bárhogy gyűrik, rendkívül jól őrzi eredeti formáját. Az új mancsok is sokkal kidolgozottabbak, de a maszk a Lucasfilm archívumából került elő. A bunda alá egy másik ruha kerül majd, mely a vuki izomzatot helyettesíti. Mivel Peter Mayhew még nem utazott Ausztráliába, a jelmezt egyelőre valaki másnak kellett felpróbálnia. A ruha tökéletesnek bizonyult, s mindenki a csodájára járt. A kellékes részleg vezetője még egy eredeti tölténypántért is elszaladt, hogy Csubi megjelenése hiánytalan legyen.

Néhány napja végre George Lucas is megérkezett Sydneybe. Innét kezdve felfokozott tempóban halad majd a munka, hiszen már csak két hét van hátra a forgatás kezdetéig.