Effektorgia az új Star Wars-filmben

2003.12.02. 11:18
Kétezer digitális trükköt kell legyártania az Industrial Light & Magicnek, de egyelőre alig húsz ember dolgozik a Star Wars harmadik részének látványvilágán.
Miközben Roger Barton és Ben Burtt szorgalmasan dolgozik a Star Wars – III. rész vágásán, megkezdte az előkészületeket a Industrial Light & Magic is, amelynek körülbelül 2.000 képi effektet kell majd gyártania a filmhez.

Darth Vader A hivatalos Star Wars-oldal információi szerint az utómunkálatok jelenlegi szakaszában George Lucas hetente találkozik a vizuáliseffekt-csapat vezetőjével, John Knoll-lal, Rob Coleman animációs vezetővel, illetve a két team legfontosabb tagjaival, és az összejöveteleken megszemléli – és ha tetszenek neki, jóváhagyja – a festetlen, valamint a már kész textúrával ellátott digitális modelleket. Az ún. animatics, azaz a végső effektek alacsony felbontású sablonjainak, vázlatainak elkészítése előtt Knoll és Coleman kérdésekkel bombázza Lucast a már felvett jelenetek kompozícióját illetően, és csak a megfelelő információk birtokában látnak hozzá az igazán komoly munkához.

Az ILM-nél tehát egyelőre nincs nagyüzem: Rick McCallum producer szerint pillanatnyilag 18-19 ember dolgozik, akik eddig 150 digitális járművel és más objektummal végeztek. „George csütörtökönként jön az ILM-be, és ilyenkor néhány óra alatt végignézzük az összes modellt” – mondja McCallum, aki arról is beszámol, hogy három festő épp azokon a háttereken – ún. ciklorámákon, például Palpatine irodáján, a Jedi-templomon és Padmé otthonán – munkálkodik, amelyek a forgatás során használt bluescreen – a kék vászon – helyére kerülnek.

A film első vágott változata várhatóan januárra lesz kész, és ekkor több száz fősre duzzadhat az ILM-csapat.

Cinematrix