Vader élvezi az arctalanságot

2003.07.02. 17:35
Az Index Törzsasztalának vendége volt David Prowse, aki a csütörtökön Salgótarjánban kezdődő HungaroCon sci-fi találkozóra érkezett Magyarországra.
Prowse, aki kedden ünnepelte 68. születésnapját, elmondta, egyáltalán nem bánja, hogy anélkül lett híres, hogy valaha is látható lett volna az arca A Csillagok háborúja-trilógiában. Mint fogalmazott, Darth Vader minden idők legnagyobb hatású gonosz figurája lett, ő azonban ennek ellenére nem kényszerül arra, hogy Vader árnyékában éljen, s ha nem kívánja a hírnevet, nyugodtan, névtelenül sétálhat a világ bármely városában.

Nem látható, nem hallható

A színész idejét leginkább azzal tölti, hogy különféle rendezvényeken lép fel szerteszét a világban. Két éve azonban énekelni kezdett, ami akár egy új karrier kezdetét jelentheti. Az ő hangját azonban nem hallhattuk a Star Wars-filmekben: Darth Vadert James Earl Jones szinkronizálta; a hang torzításához egy búvárkészüléket használtak. Prowse hangja azért nem volt jó Lucasnak, mert "túl angol" volt, s ezért - másokkal együtt - az ő szövegét is amerikai szinkronszínészekre bízta. Azokon a képeken, amikor a haldokló Vader maszk nélkül látható, Sebastian Shaw alakította a nagyurat.

Az emberek mindig a gonoszra emlékeznek - mondta Prowse arra a kérdésre, miért éppen Vader figuráját választotta. A másik lehetőség Chewbacca volt - Prowse-nak azonban nem tetszett az ötlet, hogy szőrös gorillát játsszon vastag, szőrös gorillajelmezben. Nincsen neki Vader-kosztümje, de egy német rajongó már készíti számára az eredetivel teljesen megegyező felszerelést. A ruha egyébként mindhárom részben ugyanaz volt, csak a maszkon történtek apróbb változtatások. Sokat kínlódtak a fénykardokkal is: az eredetiek ugyanis minden összecsapásnál darabokra törtek. Végül egyszerű szénszálas rudakat használtak, Prowse szerint a párbajok épp olyanok voltak, mint gyerekkorának fakardozásai.

Star Treket soha

Prowse nagyszerű rendezőnek tartja Stanley Kubrickot, akivel a Gépnarancs forgatásán dolgozott együtt, de egyetért azokkal, akik perfekcionistának tartják a brit filmest. MInt modnta, volt olyan jelenet, amelyet Kubrick csak a 76. felvételkor fogadott el.

Darth Vader megformálója nem sci-fi rajongó. Mint az interjúból kiderült, kifejezetten kerüli a sci-fi filmeket, Star Treket például sohasem látott. A Csillagok háborúja új, első és második epizódját élvezhetőnek tartja, de véleménye szerint sehol sincsenek az eredetiekhez képest, s az alkotók sok mindent feláldoztak a bevétel érdekében. A legjobban a Birodalom visszavág tetszett neki, amelyet a SW "felnőtt verziójának" nevezett.

Prowse nagyon élvezi magyarországi útját, különösen a magyar nők és a magyar borok nyerték el tetszését. A HungaroCon után a Balatonhoz utazik, ahol kipihenheti az egymást érő interjúkkal járó fáradalmakat.