Véget ér az X-akták

2002.05.02. 15:49
Az igazság még mindig odaát van, de az X-akták néhány hónap múlva már egyáltalán nem lesz. Legalábbis nem a televízióban. Az Egyesült Államokban májusban, kilenc évad után befejeződik a sikeres sorozat, mégpedig egy kétrészes fináléval - jelentette be Chris Carter, a sorozat kitalálója, társírója, producere.
Az 1993-ban debütált X akták, a nálunk is nagy sikerrel játszott SF sorozat két központi alakja Fox Mulder (David Duchovny), a paranormális dolgokban hívő FBI-ügynök és a társa, Dana Scully (Gillian Anderson), a szkeptikus kettősére épült, és különös, lezáratlan FBI-aktákkal foglalkoztak, ideértve az UFO-észleléseket, telepátiát, mutációkat, természetfeletti jelenségeket. Eközben titokzatos, rejtett erők, kormánycsoportok próbálták gátolni nyomozásaikat.

A misztikus történetekkel a Fox stúdió a világ minden pontján hatalmas sikert aratott, az évek során 15 Emmy-díjat nyert. Azonban most az X-aktákat is elérte a vég.

Mivel David Duchovny a kilencedik szezonban már nem kívánt szerepelni - helyette inkább filmes karrierjét építgeti -, kiszállt a sorozatból. Helyére a Terminátor 2-ből ismert Robert Patrick - aki Schwarzenegger robotellenfelét, a T-1000-est játszotta - került, mint Scully új ügynökpartnere (John Doggett FBI ügynök).

A rajongók többségénének véleménye szerint Patrick nem tudta, és soha nem is tudja kitölteni az űrt, amit Duchovny távozása jelentett, hiszen Duchovny és Anderson kettőse volt a siker egyik kulcsa. A hírek szerint a sorozat nézettsége Duchovny távozásának következtében csökkenni kezdett, ráadásul Gillian Anderson is azt tervezte, hogy elhagyja a sorozatot májusban, amikor lejár a szerződése.

Carter elmondta, hogy Duchovny érdeklődik az iránt, hogy a befejezésre visszatérjen a sorozatba, ám a dolog neheze még hátravan: a producernek számos jogi és szervezési problémát kell megoldani, hogy a terv valóra is váljon. A bonyodalmak abból adódnak, hogy Duchovny pert indított a sorozat ellen a bevételekből őt megillető részesedés miatt, ráadásul tavaly novemberben a negyvenkét éves színész még elzárkózott attól, hogy újra felbukkanjon a tévéképernyőn, mint Fox Mulder FBI-ügynök - egyedül a televíziós epizódokra építő következő mozifilmben lett volna hajlandó játszani.

Carter szándékában áll elvarrni az összes szálat, beleértve, hogy vajon Scully gyermekének az apja tényleg egy idegen-e, és hogy mi történt Mulderrel, kik akadályozzák állandóan a nyomozásokat, továbbá, hogy a földönkívüliek valóban el akarják-e foglalni a Földet.

Nálunk ugyanekkor hosszabb szünet után újraindult a sorozat, a Viasat3 sugározza az újabb aktákat Mulderrel és Scullyval, február 3-ától minden vasárnap késő este. Az, hogy a legutolsó részek mikor jutnak el hozzánk, még a jövő kérdése.

Markovics Botond