Támadják az uniszex arab valóságshow-t

2004.01.07. 13:12
Az arab Sztárakadémia című valóságshow-ban fiatalokat képeznek ki énekessé. A műsort sok támadás éri, mert az arab világban példátlan módon különböző nemű fiatalok élnek egy fedél alatt az LBCI televízió központjában.
"Illetlenség, hogy fiatal arab fiúk és lányok élnek egy fedél alatt, a randevún ott lehet az ördög is" - mondta egy muzulmán vallási méltóság, míg a Libanonba érkezett résztvevőket óriási tömeg ünnepelte. Egy libanoni politológus szerint a tévéadás korántsem "ártatlan", mivel "el akarja fordítani a fiatal arabok figyelmét a nemzeti ügyektől egy olyan időben, amikor Irak imperialista megszállás alatt áll, és Palesztina továbbra is vérzik".

"Azelőtt azt hittem, hogy az Öböl országaiban minden arab fiatal elvakult nacionalista. Most rá kell ébrednem, hogy akárcsak mi, nyitottak a világra, de saját országukban tilos kifejezésre juttatniuk életörömüket" - mondta erre Elza, egy 16 éves néző. A 24 éves Omar is fontosnak tartja a libanoni sztárakadémia sikerét: "Ez az adás először ad alkalmat a fiatal araboknak arra, hogy ne csak az őket kormányzó dinoszauruszokra szavazzanak."

Az egy hónapja a libanoni LBCI televízió által indított vetélkedésben 16, különböző arab országokból érkezett s több ezer jelentkező közül kiválogatott fiatal négy hónapon át tanulja népszerű előadóktól az énekesség csínját-bínját.

A vetélkedőn libanoni, szíriai, tunéziai, marokkói, egyiptomi, kuvaiti, szaúdi és az Egyesült Arab Emírségekből érkezett sztárjelöltek vesznek részt. Hogy a Sztárakadémia résztvevőinek életéből az érdeklődők egy pillanatot se veszítsenek el, az LBCI külön tévécsatornát is indított, a műholdas adás révén a nap 24 órájában követhetőek az akadémia eseményei.

A vetélkedő az LBCI rendes adásában is a fő műsoridőbe került azóta, hogy megindult, s nemcsak Libanonban, hanem az arab világ más országaiban is igen nagy a nézettsége a fiatalok körében. A Stat-Ipsos libanoni közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a 15-25 év közötti fiatalok 80 százaléka követi a sztárakadémia műsorát, s noha az arab világ többi részéből még nincsenek adatok, tízezerszámra érkeznek az elektronikus levelek és az SMS-ek a résztvevők címére.