A Grammy-esélyesek lemezen

2004.01.12. 10:40
Míg január 20-án a Grammy jelöltek pop és rockmezőnyétől egy válogatás album jelenik meg, bejelentették azokat az előadóművészeket is, akik a 46. Grammy díjkiosztó gálán vehetik át az életmű- és különdíjakat február 8-án a Los Angeles-i Staples Centerben.
A A Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS) a BMG kiadóval szövetkezve az év felvétele, az év albuma, az év dala, az év felfedezettje, a legjobb férfi popénekes és a legjobb popegyüttes kategóriák jelöltjeiből szemezgetett.

A First Lady és a magyarok kimaradtak

Kimaradtak az albumból a pop és rock kategórián kívüliek. A hosszú listán találhatjuk az egykori First Ladyt, Hillary Clintont, akit a legszebb beszéd kategóriában jelöltek (Hillary az Élő történelem című könyvét olvasta CD-re), Kurtág György zeneszerzőt, aki a legjobb kortárs klasszikus felvétel kategóriájában lehet díjazott, és Eötvös Pétert, akire a Kékszakállú herceg vára című Bartók-opera karmestereként figyeltek fel.

Életműdíj

A NARAS életműdíjjal jutalmazta az idén Van Cliburn zongoristát, a Funk Brothers soulegyüttest, a gyermekdalokat előadó Ella Jenkins énekesnőt, Artie Shaw dzsesszklarinétost és zenekarvezetőt, Sonny Rollins dzsesszszaxofonost, zeneszerzőt és zenekarvezetőt, Doc Watson folkénekes-gitárost.

Különdíjban részesült 2004-ben a Carole King-Gerry Goffin zeneszerzőpáros, a rock and roll és pop számos nagy sikerének alkotója, valamint Marian McPartland dzsesszzongorista és rádiós műsorvezető.

Eddigi díjak: Bartók Béla a különdíjas és Michael Jackson a legenda

A NARAS az elmúlt években száznál több életműdíjat ítélt oda. A kitüntetettek között van Louis Armstrong, Leonard Bernstein, John Lennon, Paul McCartney, Jimi Hendrix, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Billie Holiday, Frank Zappa és Bob Marley.

A nem előadói különdíjasok között van Bartók Béla is. Díjazták továbbá Clive Davis producert, jó néhány sztár felfedezőjét, Walt Disneyt, Alan Freedet, az első rock and roll disc jockeyt, George és Ira Gershwint.

A legendák elismerést kapta az elmúlt években többek között Andrew Lloyd Webber, Liza Minnelli, Willie Nelson, Barbra Streisand, Michael Jackson, Frank Sinatra, Luciano Pavarotti és legutóbb a Bee Gees együttes.