Britney Spearst csak éjjel nézhetjük meztelenül

2004.02.10. 14:13
Janet Jackson mellmutogatós botránya után az MTV - állítólag önként - úgy döntött, hogy a zaftosabb videóklipek nem kerülhetnek nappal adásba. Britney Spears Toxic című száma is fennakadt a vizsgálaton.
A zenei csatorna hétfőn jelentette be, hogy hat klipet letiltottak a nappali blokk listájáról, köztük Britney Spears Betiltva Miután Janet Jackson nem lehetett díjátadó a Grammy díjkiosztón és Justin Timberlake-nek nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie, mert letépte Janet előre levágott melltartóját az amerikaifutball-döntő, a Super Bowl szünetében rendezett zenés show-műsorban, döntött úgy a műsort szervező MTV, hogy más zenészeket is korlátoz.

"Rajtam volt a pólóm"

A lemezkiadókat múlt héten értesítették a döntésről, és nem kommentálták, hogy kit miért tiltottak le, mint ahogy az érintettek sem reagáltak. Spears kiadójának, a Jive Recordsnak a sajtóreferense nem is elérhető.

"Furcsa, hogy míg az MTV egy csupasz mell miatt vezetett be öncenzúrát, addig az énekesünk mellét a klip egész ideje alatt póló fedi" - jegyezte meg egyedüli hozzászólóként Mike Einziger, az Incubus szóvivője. (A szóban forgó videóban Adolf Hitler egy tömeg felett repked angyalszárnyakkal.) Britney Spears testét pedig a Toxic-ban bugyi és fénnyalábokkal mintázott átlátszó celofánruha takarja.

Mi akartuk a cenzúrát magunknak

Az MTV szóvivője tagadta, hogy a Viacom anyaintézmény nyomására hajtották volna végre az öncenzúrát. "Egyszerűen csak figyelembe vesszük a befogadói reagálást, és, tekintve a jelenlegi érzékenységet, inkább az óvatosságot választjuk."

A Los Angeles Times MTV-ből kiszivárogtatott információkra alapozva azt állítja, hogy a Viacom támogatja az öncenzúrát. "A dalok listáját az egyes csatornák állítják össze, és ha letiltanak néhányat a saját döntésük alapján, abba nincs beleszólásunk" - reagált a lap megkeresésére Carl Folta, a Viacom szóvivője.

Riogató előzmények

Az MTV a félidős show-műsorért elnézést kért, és állította, hogy nem volt a műsorterv része, de mivel eleinte a Szövetségi Kommunikációs Bizottság, azaz az amerikai ORTT elnöke, Michael Powell vissza akarta vonni a CBS-t működtető Viacom sugárzási engedélyét, nagyobb gesztusra volt szükség. Powell Britney feláldozása után enyhített döntésén: csak vizsgálatot indít a Viacom ellen.