Lelépnek a Music TV-től a független zenészek

2004.03.25. 11:41
The White Stripes, Basement Jaxx, Craig David, Moloko végleg lekerülhet az MTV Europe zenecsatorna műsoráról, mert a független kiadók nem fogadják el az MTV kifejezetten számukra felállított új árszabását: a felére csökkentett szerzői díjakat.
Több mint 288 független kiadó utasította vissza a kedvezőtlen ajánlatot, ami a szerzői jogdíj 55 százalékos csökkenését jelenti. Így a műsor 22 százalékát kitevő függetlenek klipjei lekerülhetnek az európai MTV, és a hozzá tartozó Vh1 és TMF műsoráról.

The White Stripes "Nagyra becsüljük az MTV-t, és szeretnénk, ha ez kölcsönös lenne" - áll a független kiadók nyilatkozatában, melyből kiderül, fontosnak tartják, hogy sugározzák a zenéjüket, de nem minden áron.

Ha az MTV fenntartja megalázó ajánlatát, és nem lép elő egy versenyképes ajánlattal, a nyilatkozatuk szerint a zenei betétek vetítési jogát visszavonják. Március 31-ig adtak gondolkodási időt a zenecsatornának.

Az MTV nem enged az "igazából"

"Tiszteletben tartom és nagyra értékelem a független lemezkiadókat, és hajlandó vagyok visszatérni a tárgyalóasztalhoz - válaszolta szintén nyílt levélben Brent Hansen, az MTV Europe elnöke. - Remélem minden jó zene megtartja a helyét a hálózatunkban, de a független zenészek még mindig nem győztek meg az igazukról. Itt ugyanis nem csak a pénzről van szó."

Ha mégsem sikerül megegyeznie a két félnek, a függetlenek lekerülhetnek a képernyőről, az említetteken kívül még olyan sztárok, mint Mis-Teeq, Feeder, Franz Ferdinand, Travis és So Solid Crew.