Csődbe ment Madonna lemezkiadója

2004.04.21. 16:15
Madonna és Alanis Morissette lemezkiadója, a Maverick Records csalásért 200 millió dollárra perelte be egykori üzlettársát, a Warner Music Groupot, de az eljárásban kiderült, hogy 92,5 millió dollárral tartozik a Warnernek. A Maverick ugyanis négy év alatt 66 milliós veszteséget termelt- írja a Reuters.
A két cég tizenkét éves kapcsolatának legfrissebb peres ügye során a múlt hónapban 200 millió dollárra perelte be szerződésszegés és csalás miatt Maverick Records a Warner Musicot, miután a Maverickot röviddel ezelőtt megvásárolta az Edgar Bronfman vezette befektetési csoport a Warnertől.

A nyilvánosságra hozott iratokból kiderül, hogy éppen a Maverick tartozik 92,5 millió dollárral a Warnernek, ha azelőtt akar kilépni a közös cégből, hogy az az év végén megszűnne. Az iratokat egy korábbi eljárás során kérte be egy delaware-i bíróság, akkor azt vizsálta a bíró, hogy a Warner teljesítette-e a Maverickkel szemben fennálló kötelezettségeit.

Az összegen felül a Mavercknek ki kellene fizetnie a Warnernek a Maverickben levő részesedését is. A 92,5 millió dolláros összeg egyrészről 66 millió dolláros veszteségből áll, másrészről egy 20 millió dolláros hitelt foglal magába és 6,5 millió dollár még ki nem fizetett díjat.

A Warner elveheti a lemezkiadási jogát

A Warner Music szerint, ha a Maverick nem tudja előteremteni a kivásárlásához szükséges összeget, a Warner átveheti a vezetést a Mavericktől a lemezkiadónál és átalakíthatja egy "passzív gazdasági érdekeltséggé". Ebben az esetben a Maverick nem juthat a lemezkiadó profitjához addig, amíg az üzleti versenytársának vissza nem fizeti a veszteségeit. A Warner Music szóvívője nem válaszolt a Reiters üggyel kapcsolatos kérdéseire, a Mavericket pedig nem tudták elérni.

A lemezkiadó jelenleg Alanis Morissette május 18-i So-Called Chaos című lemezének bemutatójára készül, az énekesnőnek két év óta ez az első lemeze. A jövő héten pedig Madonna kezdi meg világ körüli turnéját Los Angelesben.