Árpád
-1 °C
9 °C

Groteszk szilveszter Hofival

2003.12.21. 13:09
Lincshangulat, elcsúszott forgatás, profi színész, makacs rendező a Magyar Televízió szilveszteri adásának szombati felvételén. Rudolf Péter tébolyult röhögés helyett groteszk és keserű szórakozást ígér.
Rudolf Péter a kontrollmonitoron.
"Furcsa hangulatú szilveszteri műsor készül itt, ami nem felel meg a tébolyult röhögés elvárásainak. Groteszkebb annál és egy picit talán keserűbb is, mint amilyennek egy szilveszteri műsornak lennie kell"- mondja Rudolf Péter az Indexnek az MTV 9. stúdiójában a szilveszteri egyszemélyes Tapsvihar című műsorának felvételén. A beszélgetés létrejötte nem volt egyszerű.

"Ez bor? Látszik az élesztő az alján. Múlt heti évjárat, köcsögök! Nem olvadt fel benne a kristálycukor"- olvassa tizenkettedszerre Rudolf Péter tettetett részegséggel Megyesi Gusztáv szövegét a súgógépről, miközben már félig kiitta az álkannásbort. "Még balrább állj a végén! - hallatszik fentről a rendező hangja, a vetített kép ugyanis megint nem jól esett a színészre. "Újra!"

Titkos büdzsé, nyílt csúszás az állami tévénél

Szilveszteri műsor - MTV
19.45 L'art pour l'art I.
Tízperces kisfilm
Téma: "a társulat szilveszter éjjel bejárja a várost".
20.00 Kész cirkusz
producer: Sándor Pál; rendező: Silló Sándor; főszerkesztő: Szendi Edit;
forgatókönyv: Karafiáth Orsolya Györei Zsolt, Szilágyi Ákos;
Szereplők: Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Marozsán Erika, Hernádi Judit, Scherer Péter, Táncosok: Ladányi Andrea. Horváth Csaba;
Zeneszerző: Ferenczy György. Zene: Hot Jazz Band, Herfli Davidson és az autentikus cigányzenét játszó nyíregyházi Parnakraszt;
Műsorvezető: Hegyi Barbara, Kaszás Attila; Téma: "Annyira cirkusz, amennyire az élet".
21.00 - L'art pour l'art II.
21.10 Tapsvihar
rendező: Zilahy Tamás; produkciós vezető: Csala Mária;
forgatókönyv: Megyesi Gusztáv;
Kabaréjelenetek 60-as évektől a 90-es évekig;
Konferanszié: Rudolf Péter.
22.00 L'art pour l'art III.
22.15 NÉVshowR
24.00 Köztársasági elnök ünnepi beszéde
Reggeltől:
25 országgal kapcsolatos újévi játéksorozat.
Fődíj: Kétszemélyes thaiföldi út.
"Forr a levegő"- tudom meg a gyártásvezetőtől. Negyed hat van és a reggel óta tartó forgatás ellenére még csak a negyedik jelenetnél tartanak a tervezett tízből. "Túl kiforrott színész és túl makacs rendező: nem jó párosítás" - súgja oda egy stábtag a bajok egyik okát. "Ráadásul ez állami tévé, nem kereskedelmi, ha nem fejezik be tízkor, lekapcsolják a kamerákat. Nagy az izgalom, már volt itt a gyártási igazgató is." Bár állami tévé közpénzből készült műsoráról van szó, a produkció vezetője, Csala Mária nem árulta el, mennyibe kerül a forgatás. ("Ezzel az adattal úgysem tudnának mit kezdeni az olvasók.")

A forgatási szünetre várva beszélgettem vele és Szendi Edittel, a másik szilveszteri műsor, a Kész cirkusz főszerkesztőjével, miközben egy fejünk fölötti tévén követtük a Tapsvihar ötödik jelenetét. "Nagy dolgok a budin dőlnek el, és nem is rosszul"- mondja Rudolf kalapban és lódenkabátban a VIII. kerületi bérhazakat imitáló díszletek között. "Igényes, színvonalas műsorokat szeretnénk szilveszterre készíteni! Vissza szeretnénk térni ahhoz, ami a közszolgálati adóhoz illik" - jelenti ki a két nő kisebb tanakodás után. A tévében közben a rendező hangja hallatszik: "Állj meg összepisilem magam pózban!" Rudolfnak sikerül megtalálni a legkevésbé kínos verziót. "Nyúlj le a kezeddel!"- jön a magasból a következő utasítás. "De hát hova lesz ez?" - kérdezi a színész.

Félreértés, a hölgy nem akar interjúzni!

Tekintse meg a képeinket!
"Rám vár?" - fordul hozzám csodálkozva Rudolf Péter az ötödik jelenet végén, átöltözés után, a fél stábbal körbevéve, miközben álllítólag már szóltak neki arról, hogy beszélgetni szeretnék vele. Mikor mellém ül, a segédrendező hozzánk lép: "Itt valami félreértés lesz, a hölgy csak fotózni akar, nem interjút készíteni. Kezdjük a jelenetet!"

- Díszletépítésre van idő? Jelenetre, interjúra nincs? - kérdezi később döbbenten a színész, miután már húsz perce rakosgatják körülötte az állványokat. Az egyik mögött leülünk.

Az állvány mögött

"Archív kabaréanyagokra reagálok Megyesi Gusztáv írta jelenetekkel" - válaszolja extrasebességgel feltett kérdésemre. "Az archív anyagok zseniális színészekkel készült kabaréjelenetek, sokszor a fekete-fehér korszakból. Ezekre néz vissza a mai szemünkkel Megyesi írása az összekötő tíz jelenetemen keresztül: mennyit változott a világ és mennyit nem" - magyarázza Rudolf.

"Bizonyos értelemben a Tapsviharban is műsorvezetői szerepet játszok el" - válaszolja, mikor az RTL Klubon nyolc adást megért Emberek a holdon című műsorban betöltött szerepkörével vonok erőltetett párhuzamot. "A one man show-ban volt egy nagyon tehetséges írócsapat is, de hát éppen ez ellentétes a műfajjal. Éppen az a lényege, hogy valaki az utcáról saját írását, saját indíttatásából tolmácsolja, és ne egy színész tegye meg ezt helyette. Utólag Árpa Attilával (RTL Klub ex-kreatív igazgatója- a szerk.) megegyeztünk: amatőr fellépőket kellett volna toboroznia, és egy éven belül igazi stand up comedyt indíthatott volna el." - mesél Rudolf a tapasztalatokról.

Hofi a király

Rudolf Péter és Hofi Géza
"Aki minden előzmény nélkül is igazi királya volt a one man show-nak, az maga Hofi - teszi hozzá - most, ahogy nézegettük a régebbi felvételeket, az ember újra és újra elájul, hogy micsoda elképesztő bravúrral ötvözte Hofi az egyszerű humort a filozófiával."

Itt félbeszakították az interjút, mert elkészült a díszlet, az öltöztető menet közben ráadta a kabátot, megigazitották a hózentrógerét, újrapúderozták az arcát, hogy Rudolf Péter a hatodik jelenetben beharangozza Hofi Géza jelenetét: "Hofi mindig kiszúrt engem, hogy nem jól röhögök, a szeme sarkából figyelt, és aztán rajtam röhögött az egész közönség..."

"Újra vesszük! Nem jól vetül rá Hofi képe" - kezdődött elölről a technikai hibalehetőségek különböző kombinációinak sora, pedig már csak két óra volt hátra az áramtalanításig.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.