Védelmi pénzt szed a bólogatós zsiráf

2009.04.01. 18:22 Módosítva: 2009.04.03. 16:09
Jeszenszky Zsolt, a dj-szövetség elnöke rendes szakmát akar faragni a lemezlovasságból, és ehhez politikai kapcsolatait is beveti. A politika és a kőkemény bürökrácia már a dj-szakmába is beférkőzött, és itt sem érti a bal, hogy mit akar a jobb.

Felhördült a magyar dj-társadalom, miután februárban az egyik budapesti underground szórakozóhelyen VPOP-sok jelentek meg szombat éjjel a buliban, leállíttatták zenét, és megbüntették a dj-t kétszáznegyvenezer forintra. A dj akkor azt hitte, nem csinált semmi rosszat, hiszen nem lopott zenéket játszott, mégis így tudta meg, hogy ahhoz, hogy bulikon legálisan játszhassa saját írott cd-it, évente kilencvenezer forintot (plusz áfa) kell befizetnie a Mahasznak, és még így is jobban jár, mintha minden egyes írott cd-ért kétezer forintot fizetne, hogy rákerüljön a bólogatós zsiráf. A szerzői jogi törvény alapján valóban a Mahasznak kell fizetniük, azonban ezt a dj-k nagy része sem tudta addig, amíg ez az ügy ki nem robbant.

Van, aki szerint diktatórikus rendszerre hasonlít, hogy azzal legalizálják a dj-knek még akár az illegális letöltéseit is, hogy fizettetnek velük egy viszonylag nagy összeget. A nagy nyilvánosságot kapott dj-razzia után ideiglenesen azt a megoldást találták ki underground körökben, hogy a bulikon csak bakelitről fognak játszani, mert a lemezekre nem kell külön jogdíjat fizetni, de felmerült polgári engedetlenségi akció ötlete is. Mióta viszont kicsit lecsillapodtak a hullámok, a jelenlegi jogdíjfizetési rendszer ellenzői sem tudtak jobb megoldást találni, mint hogy befizetik az átalányt, hogy ne fenyegessék őket nagyobb bírságok.

Káosz

Az underground dj-k az eset után hamar riadót fújtak, de közülük végül egy kivétellel – Erdélyi Zsolt, alias Superman, aki évek óta az SZDSZ-es kampányok agytrösztje – senki sem mert arcát felvállalva nyilatkozni az Indexnek (lásd a videót!). Féltek, hogy ellenkezésükkel azt a látszatot keltenék, hogy az illegalitást támogatják. Pedig akikkel beszéltünk, inkább azt sérelmezték, hogy nincs a reális igényeknek megfelelően szabályozva ez a terület, és a pénzeket nem azok kapják, akiknek járna.

Főleg az újabb adathordozóknál nem világos a jogi háttér, hiszen manapság a dj-k többsége már nem vesz meg egész cd-ket a Warnertől vagy a Hungarotontól, hanem például az erre kitalált Beatportról tölti le pénzért, legálisan a számokat. A Mahasz szerint ezeket úgy lehetne legalizálni nem magáncélú használatra, hogy kivisznek minden egyes számról egy számlát hozzájuk az irodába, de ez fizikailag lehetetlen.

Beszéltünk olyan dj-vel, is aki azt hitte, amiatt, hogy kizárólag a kiadóktól kapott promó cd-ket játszik, őt nem fenyegeti semmiféle veszély. Ezek szerint ő sem tudta, hogy ez csak akkor legális, ha rendelkezik írásos bizonylattal arról, hogy ezt neki valóban a jogtulajdonos adta, ugyanis Mahasz-matricát (ami régen egy kedves bólogatós zsiráffal akart szimpatikusabbnak tűnni) csak így kaphat rá.

Illegál parti

Az évi kilencvenezer forint egy befutott dj-nek nem nagy érvágás, de az ún. hobbi-dj-ket, akik csak kedvtelésből játszanak kéthetente, teljesen ellehetetleníti. „Aki ezt nem tudja megfizetni, válasszon kevésbé költséges hobbit. Nekem is van drága hobbim, de arra nem sajnálom a pénzt” – mondta Jeszenszky Zsolt, a Mahasz sajtófőnöke, egyben a kalózkodás ellen küzdő Pro Art munkatársa és a dj-szövetség elnöke. Jeszenszky magánemberként dj-zik is, és szeret Rock Band-ezni.

A sokaknak erőteljes nyomulása miatt nem szimpatikus Jeszenszky látszólag a dj-k elismeréséért küzd, szerinte az utóbbi években, még a válság előtt felére esett vissza a táncos szórakozóhelyekre járók száma Magyarországon, nagyrészt az igénytelen dj-k miatt. Ez szerinte azért van, mert mindennaposak az egymás alá ígérgetések a szakmában, a vendéglátós sokszor azt a dj-t alkalmazza, aki olcsóbban vállalja nagyjából ugyanazt. Superman szerint ezt felesleges lenne szabályozni, hiszen ha a vendéglátós béna dj-t alkalmaz, akkor nem jönnek be rá az emberek.

Jeszenszky egy ideje azzal is borzolja a kedélyeket , hogy médiaszerte hangoztatja: a 2006-ban eltörölt dj-vizsgát a szakma érdekében, saját szervezésben vissza akarja állíttatni. Az előző OKJ-s vizsgarendszer (amin például dj Mango, az egyik legtehetségesebb magyar dj megbukott, mert nem volt elég udvarias) szerinte sem volt jó, de jól láthatóan nagyon fáj neki a hiánya. Ehhez dj-iskolát is akar szervezni, ahol a nagyoktól lehetne tanulni, jogi képzést is tartanának, és erről jelenleg is egyeztet a megfelelő minisztériumoknál (GM, OKM). Információink szerint nemcsak a haveri körébe tartozó dj-ket (Spigiboy, 5vös, Náksi stb.), de még dj Palotait is be szeretné vonni.

Ezzel jókora nemtetszést arat underground körökben, mert ellenzőinek nem tetszik, hogy valakik ki akarják sajátítani magunknak a szakmát azáltal, hogy vizsgáztatási rendszert vezetnek be, és egyesületbe tömörülnek. Jeszenszky szerint ez nem kisajátítás, hiszen ők csak a dj-k érdekeit képviselik, lobbiznak értük. Igaz, még ő sem tud egyértelmű választ adni az örök kérdésre, hogy a lemezlovasság szakma-e, vagy művészet.

Szövetkezz

Régóta sok kérdést vet fel a Mahasz létjogosultsága a jelenlegi formájában. A Mahasz valahogy úgy alakult, hogy a rendszerváltás után néhányan (Bors Jenő, Deák Miklós, Horváth István, Csepregi Éva, Méhes György, Szigeti Ferenc és még pár magánszemély) úgy gondolták, hogy kézbe kéne venni a magyar lemezipart. Nyitottak egy irodát, beültettek egy kezdő ügyvédet ügyvezető igazgatónak, és megkezdték a működést.

A Mahasszal szorosan együttműködő Magyar Lemezlovasok Szövetsége pedig 2002-ben jött létre, elnöke jelenleg Jeszenszky Zsolt, aki korábban a Mahasznál is dolgozott. A „DJ Szövetségbe” évi huszonnégyezer forintos tagsági díjért a tagok kedvezményt kapnak. A Mahasznak fizetendő átalánydíj nekik kilencvenezer forint (plusz áfa) helyett csak ötvenhatezer forint. Tehát nagyjából ugyanúgy jönnek ki, mintha simán csak átalányt fizetnének.

A dj-szövetség a tagoknak azt kínálja, hogy ingyen tölthetnek le számokat a szövetség honlapjáról, a kártyájukkal kedvezményesen vásárolhatnak egyes üzletekben (pl. Agip, Burger King, Zaj Studio), beajánlják őket szórakozóhelyekre vagy beállhatnak gyakornoknak valamelyik befutott dj mellé (akár Spigiboy mellé is). A védettségen és a kedvezményen kívül tehát nem kínál sokat az egyesület, esetleg jó érzést azoknak, akik szeretnek egyesületekbe tömörülni.

Bodnár Attilának fizessen a dj?

A Mahasznak jelenleg negyvenhét magyar kiadó a tagja, szerintük ezek a cégek adják a magyarországi hanglemezforgalom 83 százalékát. Ezek között nemcsak a nagyok vannak ott (Sony, EMI, Warner, Hungaroton), hanem például Balázs Pali saját kiadója, a Happy Records vagy Mester Tamás FM Recordsa és Kovács Ákos Fehér Sólyom nevű kiadója is, amelyekről szinte semmilyen kiadványt vagy honlapot nem lehet találni. A Mahasz az ezernégyszáz nemzetközi kiadót tömörítő IFPI -vel is szerződésben áll, de ez sem fedi le az összes kiadót, olyan kiadókat nem nagyon látni egyikük listáján sem, amelyek, mondjuk, az underground dj-k által manapság játszott lemezeket adná ki.

Ők valószínűleg sosem fognak felrakni egyetlen számot sem a Dred Recordstól, a Rózsa Recordstól vagy Bodnár Attila Pop System kiadójától. Az átalányokból befolyó pénzt mégis köztük osztják szét, mivel a Mahasz csak a tagjait képviseli. A szövetség legfontosabb célkitűzése az illegális letöltések elleni harc, és a közös jogdíjak kiosztása a 99-es szerzői jogi törvény alapján.

A dj-k érdekképviselete vagy helyzetük javítása alapvetően szép gondolat, de mindezek fényében ismét nem egy alulról induló, reális gondokat megoldó kezdeményezést látunk, hanem inkább egyesek az irányítást kezükbe ragadva próbálnak kitalálni valamit, ami bizonyos személyeknek nagyon jó, a teljes közösségnek nem feltétlenül. Ennek megfelelően nagy a széthúzás, az underground lenézi a mainstreamet és fordítva, az SZDSZ-közeli megmondó a Fidesz-közelire fúj, és viszont. Jeszenszky Zsolt pedig, úgy tűnik, már megszokta az őt ilyen irányból érő támadásokat, és mosolyogva térít mindenkit jobb belátásra.

(Cikkünkkel, illetve a videóban látható nyilatkozattal kapcsolatban a DJ Szövetség – Magyar Lemezlovas Egyesület azitt olvasható közleménytadta ki.)