2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Michael Jackson nem halt meg

2009.06.27. 17:30

Pénteken nem volt munkahely, ahol ötpercenként ne indított volna el valaki egy Michael Jackson-klipet a YouTube-on, vagy ne fütyülte volna kalapálás közben a Beat it című dalt. A twitterezők húsz százaléka Jacko halálával foglalkozott, este a szórakozóhelyeken spontán moonwalkpartik alakultak ki. Egyértelmű, hogy a King of Pop olyan ikonná vált, ami nemcsak a zenét, hanem a divatot, a filmeket, kulturális kódokat, egy egész korszakot, több generációt határozott meg.
Michael Jackson popkulturális jelentőségét egy cikkben összefoglalni olyan lenne, mint ha az Univerzum címmel akarnánk gyorselemzést végezni. Egyszerűbb és hitelesebb, ha az olvasókra bízzuk, hogy eldöntsék, ki volt az igazi Jacko, akire mindig emlékezni akarnak. A sikeres plasztikai műtéteire, a klipjeire vagy a gyerekmolesztálásaira? Döntsön a pop királyáról!

A szavazásnak vége

(A) Az MTV-generáció tőle tanulta meg, milyennek kell lennie egy videóklipnek, bár ő inkább zenés rövidfilmeket készített. De melyik volt a legjobb?

Bad (1987)

20030807 zaf g49 001

Ez az emblematikus Jackson-klip. Benne van az összes kellék, ami a híres fekete énekes klipjeit ezek után jellemzi. Történet, hosszú prológus, a zene kilenc és fél percnél kezdődik, Jacko macsó és feminin egyszerre, a koreográfia aprólékosan ki van dolgozva. Martin Taxisofőr Scorsese rendezte, és Wesley Snipes a  rosszfiú. Nézze meg a hosszabb változatot!

7,90

(A1) Beat it (1983)

Jackson sikerének egyik titka, hogy klipjei nem illusztrálták a számait, hanem önálló alkotások voltak. A filmekben úgy keveredtek a popkultúra szimbólumai, a legfrissebb videótrükkök és az egyéni megoldások, hogy megjelenésük után szinte kötelezően másolták őket a videoklipes szakmunkások. A Beat it a West side story alapmotívumát dolgozza fel, aki pedig ezt nem ismerné fel, annak ott van a Jacko-mozgás, a kartánc és a drámai füstköd. Ez az egyik klasszikus, bár az összes Jackson-védjegy még nem szerepel a klipben. Nézze meg!

7,87

(A2) Black or White (1991)

A klip az egymásba morfolódó arcok trükkjéről a legismertebb, amit a kilencvenes évek elején annyi kliprendező és reklámos másolt le, hogy egy élelmes gazdasági miniszter adót vethetett volna ki rá. Ugyanaz a John Landis rendezte, aki a Thrillert. És szerepet kap benne Jackson új bálványa, a kis Macaulay Culkin. Jacko a klipben elhatárolódik a négerektől, akik ágyékkötős ugrabugraként tűnnek fel, míg ő fehér ruhában táncoló amerikai. Az ötperces levezetésben azonban fekete párduccá alakul (a Black Panther szervezetre utalva), és a rasszizmus elleni tiltakozásul szétver egy autót. Nézze meg!

7,87

(A3) Smooth Criminal (1988)

A történetes videoklipek egyik klasszikusa. A feldobott és a zenegépben landoló érméről vált emblematikussá, bár a pörgő pénzérme valójában a Billie Jeanben jelenik meg először. A magányos, könnyen kámforrá váló hős is ebből a korai klasszikusból jön. Nézze meg!

8,24

(A4) Thriller (1984)

Ez a klip annyira klasszikus, hogy minden kiejtett szóval úgy alakulnánk át Juhász Előddé, mint Jackson zombivá. Annál többet, mint hogy horrorfilmes alap, a világ akkori legdrágább klipje, meg hogy játékfilmes igényű a rendezés nem merünk mondani. Úgyis mindenki tudja. Nézze meg!

8,85

(B) Ha tudni szeretné, mi volt Michael Jackson legjellemzőbb stílusjegye, elég arra gondolnia, hogyan viselkedne, vagy mit viselne egy jelmezbálon, ha hirtelen Jackónak kellene maszkíroznia magát.

Moonwalk

A legenda szerint az énekes 1983-ban, a Billie Jane Motown 25-ben rendezett koncertjén mutatta be a furcsa, hátra haladó előre gyaloglást. Az amúgy már korábban is ismert, például James Brown által a Blues Brothersben bemutatott mozgásforma innentől jellemzőbb ismertetőjegye lett, mint a bőrszíne.

8,80

(B2) Sikongatás

A South Park vonatkozó részében Jacko az a karakter, aki minden mondatának végén sikkant egy kicsit. A bizarr hang már az 1979-es Don’t Stop ’til You Get Enough-ban is hallható, de a Billie Jane-ben válik kifejezett elemmé.

7,54

(B3) Fehér zokni + kinőtt nadrág

Jacko még fekete bőrű énekes volt, amikor már nem rejtegette hosszú nadrágszárral, hogy vonzódik a fehér színhez. Addikciója karrierje legvégéig megmaradt.

7,31

(B4) Mikiegér kesztyű, bandázsolt ujj

A nagyméretű, strasszoktól csillogó fehér kesztyű az énekes korai korszakának volt a jellegzetes kelléke. Később ragasztószalagból készült bandázst viselt az ujjain, hogy miért, annak felderítése az utókorra vár. Mindenesetre nincs Jackson-imitátor ujjkötözés nélkül.

6,89

(C1) Jacko örök gyerekként szeretett volna megjelenni a világ előtt. A világ örök mókázás és vidámpark helyett azonban botrányokat és eltévelyedést látott ott. De melyik botrányt lesz a legnehezebb megmagyarázni?

Plasztikai műtétek

20031027 sim v06 577

Jackson huszonhat éves korában feküdt először kés alá, hogy széles orrából olyat faragtasson, amilyet Diana Rosson látott a Wiz forgatásán. A dolog későbba  hobbijává vált, kifehérítette bőrét, sőt átalakíttatta arcának csontjait is. A hírek szerint utolsó éveiben nem a paparazzik, hanem széteső arca miatt mutatkozott maszkban vagy sál mögé bújva.

5,89

(C2) Gyermekmolesztálási ügyek

Jacko a kilencvenes évekre a gyermekek nagy barátjaként tűnt fel, egy egész vidámparkot épített fel Neverland nevű birtokán. A heves gyermekszeretet akkor kapott gellert, amikor 1993-ban perbe fogták egy fiatalkorú molesztálásáért, amely sérelmet a család csak húszmillió dollár fejében volt hajlandó feledni. 2003-ban hasonló okból perelték, de két év pereskedés után ejtették az ügyet.

5,15

(C3) Gyereklengetés

Jacko 2002-ben azzal próbálta megnyugtatni a berlini szállodája elé sereglő tömeget, hogy a negyedikről kilógatta, és egy kézzel meglengette tizenegy hónapos gyerekét. Az emberek nem nyugodtak meg.

5,10

(C4) Muszlim hitre tér

A folyamatos támadások és pedofilbotránya elől az énekes 2005-ben Bahreinbe menekült. A királyi család egy ideig vendégként foglalkozott vele, később viszonyuk azonban feszültté vált. Jackson ennek ellenére 2007-ben áttért a muszlim hitre.

4,09

(D1) Melyik volt a Jackóként ismert popikon legjobb dala. Válasz nincs, még szűkíteni is nehéz. Döntsenek!

Billie Jean

Olyan rossz volt, hogy még az albumra sem akarták feltenni.

8,21

(D2) Dirty Diana

Sokáig azt hitték, hogy Diana Rossnak vagy Lady Dianának írta, de végül kiderült, hogy egy groupie-nak.

7,11

(D3) Bad

I’m bad, you’re bad, who’s bad, who’s the best? Hány gyereknek volt ez az első műsoros kazettája.

8,00

(D4) Smooth criminal

A Moonwalker című film egyik fontos része, fehér öltönyben és kalapban mutatja meg, hogyan kell 35 fokban előre dőlni mereven.

8,18

(D5) They Don’t Care About Us

A nagy közösségi élményt létrehozó dal, szív megreped, könny fakad.

7,31

(D6) Beat It

Nem a maszturbálásról szól. Örök rejtély marad, hogy akkor miről.

193181 003 old
8,18

(D7) Thriller

Az album 122 hetet töltött a Billboard listáján. 80 hetet ebből a top tízben. 104 milliót adtak el belőle. Arról nem is beszélve, mennyire ül ez: Youre fighting for your life inside a killer, thriller tonight

8,60

(E) Legyen a jövő plasztikai sebészeinek organikus tankönyve, illetve intő példaként álljon mindenki előtt a popkultúra Frankenstein-képződménye. Melyik volt a legdurvább plasztikai műtéte?

Az 1987-es orrműtét

6,04

(E2) A férfiasodó állkapocs

5,96

(E3) A bőrszínét keverték ki a legjobban

20051227 lll h84 204 bor
6,99

(E4) Bármelyik későbbi orrműtéte

6,54

(F1) Ki illett legjobban Michael Jacksonhoz?

Lisa Marie Presley

64801624 lisa

A Király lánya két évig őszintén szerette a pop királyát, ezt egy videoklipben is megörökítették. A legtöbb pletyka ekkoriban: vajon élnek-e szexuális életet. Lisa szerint igen, ezért megnyugodtunk.

6,46

(F2) Macaulay Culkin

19910621 rup f27 013 culcin

A Reszkessetek betörők cuki fiúja Michael Jackson egyik legjobb barátja volt, kapcsolatuk kicsit elmérgesedett később, de ezt az élet számlájára írjuk.

A legtöbb pletyka ekkoriban: vajon élnek-e szexuális életet. Jacko szerint nem, ezért megnyugodtunk.

4,82

(F3) Debbie Rowe

abaca 92381 01 rowe

Ki az a Debbie Rowe? Hát az ápolónője! Remek ötletnek tűnt, hogy elvegye feleségül, és a rajongók joggal nyugodtak meg, hogy akkor az ikon most jó kezekbe került. Sajnos csak három évig.

4,67

(F4) A csimpánz

20080811 jab c40 0421 chimp

Legőszintébb és leghűségesebb társa volt a bajban és a jóban. Mindig vidáman mászott az ölébe. Más nem bújt úgy oda Jackóhoz úgy, ahogy ő.

6,22