A Thrillernél volt Jackson a csúcson

2009.06.29. 14:16 Módosítva: 2009.06.29. 19:05
A nyolcvanas évek volt Michael Jackson aranykora. Hiába voltak a Black or White legendás trükkjei, vagy a Smooth Criminal csillogása, a Thrillerre fogunk emlékezni.

Bár a jövőbelátás képessége a legtöbb esetben hatalmas segítség lenne életünk alakításában, a sikereknél akár lelombozó is lehet egy ilyen szupererő. Mert mit tett volna Michael Jackson, ha tudja, hogy 1984-ben elérte szakmai sikereinek csúcsát? És hogy a nyolcvanas évek utáni karrierjére leginkább a plasztikai műtéteiről és egy házasságáról emlékeznek majd az emberek?

Még jobb számokat írt volna? A plasztikázás helyett a testépítésre helyezi a hangsúlyt? Visszavonul, és kisállatmenhelyet indít egy apró óceániai szigeten?

Sietünk megnyugtatni Jacko híveit, hogy szó sincs kegyeletsértésről. Sőt, minden kedves levélírónak üzenjük, hogy tudatában vagyunk, milyen hatalmas a popkirály kulturális lábnyoma. Szavazásunkon arra voltunk kíváncsiak, hogy miként jelenik majd meg az utókor emlékezetében az a Michael Jackson, aki negyvenéves pályafutásával kulturális ikonná vált a zenében, a videóklippeknél és botránysajtóban egyaránt.

Eighties

Meglepetésünkre hatezer szavazónk szerint Jackson karrierje a nyolcvanas évek elején-közepén volt a csúcson. Legjobb száma az 1982-es Thriller lett, ami után önök az ugyanezen a lemezen kiadott Billie Jeant szerették még. Az egy évvel korábbi Beat it lett a harmadik kedvenc.

A Bad vagy a Smooth Criminal csak ezek után jönnek, előrevetítve: Jackson a nyolcvanas évek feszes ritmusú számai, nem pedig a későbbi megahitsek révén marad meg a kulturális emlékezetben.

Legjobb videóklipje is a Thriller lett, második helyen az 1988-as Smooth Criminallal.

Az persze érthető, hogy ha Michael Jackson védjegyének a moonwalkot választották, bár meg kell jegyezni, hogy ezt a figurát is a nyolcvanas évek elején, 1983-ban mutatta be először.

Jacko a kilencvenes évektől azonban csak mint a plasztikai műtétek alanya él az önök emlékezetében. Ha öregen, poros cd-lemezeket mutogatva felidézik majd unokáiknak a kilencvenes éveket, akkor esetleg Jacko állítólagos gyerekmolesztálási ügyei jutnak még az eszükbe.

A sztár zűrös magánélete viszont jótékonyan törlődött. Partnerei közül Lisa Marie Presleyre gondolnak meleg szívvel, illetve a helyes kis csimpánzra, Bubblesra. Az ezredforduló hisztériája, a Neverland felett köröző paparazzik helikopterei, a pénzért perelő egykori feleségek, menekülése Bahreinbe hamarosan törlődik a kollektív emlékezetből.