Madonna ellen tiltakoznak a lengyel katolikusok

2009.07.15. 16:16 Módosítva: 2009.07.15. 16:29
A lengyel radikális katolikusok közös imára szólítottak fel Madonna vallási ünneppel egybeeső fellépésének megakadályozására. A lengyel katolikus egyház azonban nem állt a kezdeményezés mellé.

Madonna augusztus 15-én ad koncertet a lengyelországi városban, ám lengyel katolikus szervezetek tiltakozást szerveznek az énekesnő fellépése ellen. Ennek oka, hogy augusztus 15. fontos dátum a katolikus vallás számára, ez Nagyboldogasszony napja, azaz Mária mennybemenetelének ünnepe, így nem tartják alkalmasnak a napot a provokatív előadónő koncertje számára.

Több katolikus szervezet, köztük a nemzeti tradíciók védelmében fellépő Pro Polonia mozgalom Varsóban közös imádságra invitálja híveit a fellépés napjára. A szervezetek eredetileg misét akartak tartani, a lengyel egyház azonban nem támogatja a kezdeményezést, annak ellenére, hogy a Pro Polonia csoportosulás vezetője, Marian Brudzynski minden lengyel papot arra szólított fel, hogy támogassa őket a popdíva elleni harcban.

Az énekeső fellépésének dátuma egybeesik egy másik lengyel ünneppel is, ezért más közösségek is kérték az énekesnőt - aki önjelölt követe a kabbalizmusnak -, hogy válasszon másik időpontot, és kerülje el a botrányt egy olyan országban, ahol ilyen erős a katolikus vallás befolyása a társadalomra.

Egyes radikális katolikus szervezetek viszont egyenesen azzal vádolják a popdívát, hogy kifejezett provokációról van szó, hiszen Madonna híres keresztényellenes megnyilvánulásairól.

Persze nem csak támadói, hanem rajongói is vannak Lengyelországban az énekesnőnek, ezt jól mutatja az is, hogy a 20 ezer jegy a koncertre kevesebb mint egy óra alatt fogyott el. A Sticky and Sweet címet viselő turnénak Budapesten is lesz állomása, az énekesnő augusztus 22-én a Kincsem Parkban lép színpadra.