Az oroszoknál is baj van Madonnával

2009.08.04. 16:51
Szaporodnak a problémák az énekesnő turnéja körül, most a szentpétervári koncertjének zaja szivárgott be az Ermitázsba, és súrolta a megengedett felső határértéket. Korábban Marseilles-ben lefújták az énekesnő fellépését, mert meghalt két munkás, itthon meg nem engedik be a Puskás Stadionba. Lengyelországban a katolikusok tiltakoztak ellene.

Madonna vasárnapi koncertjének hangereje a szentpétervári Palota-téren elérte a 106,4 decibelt, és az Ermitázsban zárt ablakok mellett a 80 decibelt, vagyis súrolta a világ egyik leggazdagabb múzeumában még megengedett felső határértéket.

Kivizsgálják a zaj hatását

Ezt a múzeum sajtószolgálata közölte kedden azzal, hogy a koncertek által keltett vibráció hatásainak tisztázása és a határértékek újabb meghatározása komoly kutatómunkát követel, amit az Ermitázs el is végeztet majd. A legnagyobb hangerőt az előzenekar fellépése során mérték. A koncertet ráadásul majdnem elmosta egy özönvízszerű eső, de még épp időben elállt.

Az egykori Téli Palotában lévő múzeum általában ellenzi, hogy a Palota téren könnyűzenei koncerteket rendezzenek. Itt tartják viszont minden évben a Vörös vitorlák című zenés tanévzáró rendezvényt is, ami ellen még soha nem emelt kifogást a múzeum vezetése, pedig az is zajos.

Gondok Franciaországtól Lengyelországig

A Sticky and Sweet című Madonna-turnéval már több helyen akadtak gondok, Marseilles-ben kénytelenek voltak lefújni a fellépését, miután az előkészületek alatt összeomlott az egyik színpad. Két munkás belehalt a sérüléseibe, és hatan megsebesültek.

Lengyelországban a katolikusok tiltakoztak a Madonna-koncert ellen. A varsói érsek szerint cinikus lépés, hogy a fellépést Mária mennybemenetelének ünnepén tartják, és több katolikus szervezet közös imát hirdetett aznapra.

Magyarországon még mindig nincs meg a koncert helyszíne. Először a Kincsem Parkban akarták megtartani, de erről végül lemondtak. Állítólag az istállótulajdonosok tiltakozása is szerepet játszhatott ebben, akik szerint széttúrták volna a pályát, és a zene zavarta volna a lovakat. Következő helyszínnek a Puskás Stadiont szemelték ki a szervezők, de ehhez a Magyar Labdarúgó Szövetség hozzájárulására lenne szükség. Az MLSZ viszont félti a pályát, mivel ha a Debrecen továbbjut a Bajnokok Ligájában, akkor négy nappal a koncert után a Puskás Stadionban tudnak csak játszani.

Madonna legközelebb az észtországi Tallinban lép fel kedden, és a hetvenezer jegy márciusban egyetlen napon elkelt. A hírek szerint a balti ország vezetése teljes létszámban meg kívánja hallgatni Madonnát.