A tévében nemcsak a rosszfiúk drogoznak

2009.09.22. 11:44 Módosítva: 2009.09.22. 11:44
Jó néhány sorozatban tűnnek fel viccesen beszívott srácok, spanglizó reklámosok, kétségbeesésükben a drogokhoz forduló munkanélküli, esetleg halálos betegek.

Gyökeres változáson ment át az amerikai televíziók drogokhoz való hozzáállása. A Variety magazin áttekintette a jelenleg futó sorozatokat, és arra jutott, hogy vége a nyolcvanas éveket jellemző mondj nemet a drogra hozzáállásnak.

Nem arról van szó, hogy a műsorok dicsőítik a kábítószerezést. A drogkereskedők továbbra is a rosszfiú szerepét kapják. Az egyszerű felhasználó azonban már nem sátánista, tébolyult, anyját is eladni kész megszállott, hanem egy átlagos srác a szomszédban. Vagy éppen anyuka.

A trend egyik legismertebb sorozata a magyar kábeltévékben is sugárzott Weeds, amelyben egy decens kertvárosi anyuka árul füvet keresetkiegészítésként.

Az Entourage, azaz a Kíséret című sorozat egy csapat gyermekkori barát hollywoodi kalandjait mutatja be, nem titkolva azokat az eseteket sem, amikor a szereplők illegális anyagok hatása alá kerülve ismerkednek a kaliforniai életstílussal.

A Californication című, szintén nem a konzervatív déli államokban játszódó sorozatban egy fűvel ihletet szerző író szembesül azzal, hogy készletei az utóbbi időben indokolatlanul megfogyatkoztak, lánya pedig meglepően szétszórt.

Egy kevésbé vicces sorozatban, a Breaking bedben a rákkal diagnosztizált kémiatanár kezd metadonfőzésbe, hogy ennek bevételéből fedezze a közelgő halál miatt választott új életvitelét. A rengeteg díjat nyert Mad man reklámosai pedig irodai füvezéssel gyűjtenek ötleteket.

A Parks and recreation című sorozatban a jámbőr parkőrök nem vöröslő szemmel, vihogva járkálnak a zöldben, viszont mégis szembesülnek a drogok sújtotta társadalom problémájával, amikor egy illegális marihuánaültetvényt találnak.

A Variety nem mulasztja el megemlíteni, hogy a droghasználatot nem az állami propaganda, hanem a valóság oldaláról mutató filmek mind fizetős kábeltévéken mennek. Az országos csatornák továbbra sem megengedőek, ha illegális szerekről van szó.